Friday, May 8, 2009

public canning?

tuh la.. sape soh ko degil sangat.. kan da kena pukul...hui...
agak2nye.. relevant ke isu nih.. pukul anak2 remaja tok bentuk dorang... ?
anyone?

as for me myself.. kene pukul da lali ngan hidup.. ye la.. mane taknye.. anak yg degil.. mmg patut kena pukul la kan.. so.. for me.. mmg tak kesa la nk pukul budak2 skrang yg degil ni haa.. kene la ajar dorg dengan keras even cam agak tak relevent and tak diplomasi sikit.. nampak cam tak profesional.. tp.. deep inside.. kalo budak tuh sendiri da degil giler.. so.. rasenye tak salah kalo kite pukul sebagai pengajaran..

act.. isu nih aku bangkitkan semalam ketika lunch break ngan non.. tnya dye.. camner didikan mak ayah dye.. penah tak kene pukul..n non pun same la.. penah la kene pukul.. adakah dengan pukul tuh tunjukkan kite tak kesian and tak sayang kat anak kite? my POV kat sini.. byk pro n con... short term effect.. anak2 akan judge kite sebagai pengganas.. tak diplomat... what so ever.. tp.. long term.. cam ai ni ha.. baru taw la.. bukan senang nk didik anak2 spaya jadi orang.. even me myself and adik2.. walaupun dididik dengan cara agak keras.. kami tetap degil sehingga sekarang.. ehohohohoho camner?

rasenye pukul2 nih last resort la.. ye la.. sekali dye wat.. kasik NASIHAT... 2 kali AMARAN.. 3 kalo tak ikot gak.. kene la bg AMARAN nnt akan DIPUKUL kalo wat next time.. kali ke 4 baru leh pukul kot... tah ler.. saya tak de anak tok dipukul.. tp saya puas da pukul adik2 saya.. wakakakaka.. seorang kakak yg jahat.. lalala tp tuh time kecik2 je laa..

n isu yg dibangkitkan kat sini.. cikgu pukul anak murid.. haaa.. wajarkahh??? so isunye mak ayah sekarang.. and mungkin time saya menjadi ibu bapa.. saya akan marah jika cikgu pukul anak saya.. sebab sayang punye pasal.. tp.. rasionalnye.. kalo anak2 anda da degil giler.. salah ker kalo dipukul?? tak rasionalkah?? dengan cara ape lagy nk dididik anak2 itu kalo ckp tak masuk ajar?? nak tocer mereka habis2an? begitukah? menggunakan cara psycology?? hmm.. mungkin sesetengah akan setuju ngan cara ini.. tp.. act.. cara pcsycology nih.. dye makan minda anak2.. long term effect.. kadang2.. cara nih watkan anak2 tuh jadi takot utk diri sendri.. low self esteem.. so... u got it.. u have a choice.. ;)

sebab ade one of my fren.. mak ayah jarang or tak pernah la nk pukul.. tp gune cara psycology.. resultnye.. mereka sekarang low self esteem.. " ye la.. sape la aku nih azham.. mak ayah aku pun kte... blah..blah2... adeyh... " and kadang2 plak.. anak2 yg dididik dengan cara keras.. akan jadi rebel.. cam saya laa.. rebel tak nampak.. ahahahaha...

nampak gayanya.. saya tak bole nk komen lebih2.. nih kire da masuk cam isu parenting.. saya tak layak nk ckp.. sebab saya bukan dr golongan ibu2.. ehuhuhuhu :P saya cume bercakap and komen berdasarkan ape yg saya lihat dr didikan tersebut.. heee..

3 comments:

aizuddin said...

biasa la tue kena rotan.
aku dulu pun kena rotan gak.
kadang kala bukan pasal pe sgt.
gado2 berebut mainan dgn my late bro jer.
huhu ~~
bg aku, rotan merotan nie dilaksanakan sebagai reminder.
pd budak2 yg nakal, degil dan x dgr cakap mcam aku dan....kau (hehe)
amat digalakkan rotan nie.

siyesly, time kecik2 dulu mmg hangin, menyirap jer kalu kena rotan.
rasa mcm2..memberontak...
tp, fikir balik, time tue minda budak2.
so, suke amik short cut. nak senang jer.
skrg, baru la sedar. sakit yg ditanggung ada kebaikannya.
barulah kita bole jd org yg bergelar insan (x same ker ?)

=)

neesa_jun said...

yes...jangka panjangnya anak2 akan berterimakasih dengan mak ayah kerana mendidik gitu..tapi mak ayah jangan la pukul pasal benda2 kecik ja..pasal pasu pecah pun nak pukul...huhu...mak xpernah pukul...tapi kalau dia marah..wah!...seram....ayah yang akan bertindak memukul kalau kami nakalll...nakal yang extreme la...kesian..abg saya yang selalu kena...hahahahaha

Nur Syaza Azrudin said...

BALUN je kak.

ngahahaha.