Tuesday, December 7, 2010

Selamat Tahun Baru 1432H

7 December 2010

Hari ni 1 Muharam, bermula tahun baru untuk Muslim. Perasaan aku? tak percaya masa berlalu begitu cepat.. alah.. ayat penyata yang terlalu common digunakan.. apa tindakan? huh.. borringg.. resolusi? tiap-tiap tahun pun buat resolusi tapi berapa sahaja yang tercapai.. kenapa tak capai?... jangan tanya la kenapa.. jawapan yang sangat mudah.. aku tak usaha untuk dapatkannya sebab tu aku tak dapat capai. noktah.

Permulaan tahun baru yang tak berapa baik sebab dah buat satu kesalahan.. huuu ape pun hopefully kesalahan aku akan dimaafkan sekiranya aku membuat beberapa good deeds... mungkin.. kesalahan yang terlalu banyak dan mungkin memerlukan beribu tahun untuk meminta dari mereka.. huuu

Cukuplah..mungkin kerana aku tak de mood hari ini.. penulisan yang kurasakan sangat dry kerana kekusutan memikirkan kesalahan yang telah dibuat.. perlu susun agenda untuk rectify segala defect ini.. huuu

Hijrah = Pengorbanan;
Hijrah = Perjuangan;
Hijrah = Persaudaraan;
Hijrah =  Membentuk perpaduan

Salam tahun baru untuk semua.. :)

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha

16 November 2010

Salam semuanya.. hari ni sehari sebelum Hari Raya Haji.. aku baru dapat email semalam dalam inbox, ada sahabat mengatakan hari ni hari Arafah, hari ni kalau bakal haji pergi ke Mekah, mereka sedang berwukuf di sana. Macamana agaknya suasana di sana?..teringin aku nak pegi tengok dan rasa.. hmmm meh nak tepek sikit email yang aku dapat semalam.. :)

Imam Muslim meriwayatkan dari Abi Qatadah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Puasa pada hari Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang”.
Imam al Bukhari Rahimahullah meriwayatkan daripada Ibnu ‘Abbas r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda bermaksud, “Tiada suatu hari pun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini – iaitu 10 hari Zulhijjah. Para sahabat baginda bertanya, ‘Tidak juga Jihad pada jalan Allah (mengatasi kelebihan Hari-hari tersebut)? Ujar Baginda, Tidak juga Jihad di jalan Allah kecuali seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun (kerana habis disumbangkan untuk memenangkan agama Allah)”.


Hari ni masih bekerja, ramai yang tak pulang ke kampung, alasan yang diberikan cuti sehari je.. huu accepted.. kalau kampung jauh dengan tempat tinggal maka alasan tersebut boleh di ambil kira.. :) kat johor Isnin cuti Hol Birthday Tuanku Sultan Ibrahim Iskandar, maka percutian mereka akan dilanjutkan dari Rabu - Isnin hadapan.. tapi kena apply dan korbankan 2 hari cuti la untuk menikmati percutian 6 hari tersebut.. huuu :) wee ape pun pada sapa yang nak bercuti.. saya ucapkan selamat bercuti..

Aku sendiri pun bercuti hari Khamis dan Jumaat.. motif? saja abiskan replacement leave yang tak boleh carry forward ke tahun depan.. lagipun semua adik-adikku ada di rumah.. projek baik sangat boleh dilaksanakan tetapi mempunyai kekangan duit di sini... heee ape pun aku pasti masa cuti aku akan lebih bermakna bila ada adik-adik kesayanganku..

Bercerita pasal adik, semalam Ngah accident dengan Johny, habis terseret beliau bersama motor tersebut, hasilnya?
Tentulah luka seretan di kedua-dua belah tapan tangan, kaki terhiris sedikit...
Phew... tentulah berdenyut...
Aku nak bawak dia ke klinik katanya tak perlu.. cuma perlu letak ubat kuning dan basuh luka sendiri..

Degil!!

Masuk ni dah berapa kali Ngah accident bersama motor beliau yang bernama Johny, aku bukan apa.. sebenarnya ada cerita disebaliknnya.. mungkin DIA tu memang maha adil dan bijaksana.. adik aku byk buat bende-bende tak elok yang tak perlu diceritakan disini.. tapi cukuplah aku saja mengetahui dan aku rasa kemalangan ini ada kaitannya dengan keadaan beliau akhir-akhir ini. Full stop.. tak elok cerita hal orang je ok. :P

Hari ni kami sekeluarga akan pulang ke kampung... perayaan pertama selepas pemergian Tok Bah.. tentulah nenek aku rindukan saat-saat kepulangan semua anggota keluarga.. for sure uncle aku tak dapat pulang ke kampung.. tinggal family aku dan family untie aku je yang dapat berkumpul kat rumah tu.. tu pun da cukup... sikit tak bermakna tak bagus.. let it be.. :) aku sefamili penuh kali ni dapat pulang beraya.. :) wehaaa

Untuk semua.. Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha..semoga pengorbanan tahun ini lebih bermakna.. :)

Friday, October 22, 2010

You Gotta Be... :)

Des'ree - You Gotta Be

Listen as your day unfolds
Challenge what the future holds
Try and keep your head up to the sky
Lovers, they may cause you tears
Go ahead release your fears
Stand up and be counted
Don't be ashamed to cry
You gotta be
You gotta be bad, you gotta be bold
You gotta be wiser, you gotta be hard
You gotta be tough, you gotta be stronger
You gotta be cool, you gotta be calm
You gotta stay together
All I know, all I know, love will save the day
Herald what your mother said
Readin' the books your father read
Try to solve the puzzles in your own sweet time
Some may have more cash than you
Others take a different view
My oh my heh, hey
You gotta be bad, you gotta be bold
You gotta be wiser, you gotta be hard
You gotta be tough, you gotta be stronger
You gotta be cool, you gotta be calm
You gotta stay together
All I know, all I know, love will save the day
Don't ask no questions, it goes on without you
Leaving you behind if you can't stand the pace
The world keeps on spinning
You can't stop it, if you try to
This time it's danger staring you in the face
Oh oh oh Remember
Listen as your day unfolds
Challenge what the future holds
Try and keep your head up to the sky
Lovers, they may cause you tears
Go ahead release your fears
My oh my heh, hey, hey
You gotta be
You gotta be bad, you gotta be bold
You gotta be wiser, you gotta be hard
You gotta be tough, you gotta be stronger
You gotta be cool, you gotta be calm
You gotta stay together
All I know, all I know, love will save the day
You gotta be bad, you gotta be bold
You gotta be wiser, you gotta be hard
You gotta be tough, you gotta be stronger
You gotta be cool, you gotta be calm
You gotta stay together
All I know, all I know, love will save the day 

This song reminds me of some occasion where I feel so down and miserable, I keep this song playing via my PC.. but i lost it.. need to download it back.. lagu ni banyak positive value in it.. :) read the lyric and feel it and you will feel more better if you are completely down.. :) 
Ps- this song is released in 1994 :) huuu saya sangat kecil ketika itu.. hehehe

Saturday, September 4, 2010

Rumah Sri Kenangan Johor

Semalam kami (budak-budak office) aku pergi berbuka di Rumah Sri Kenangan. Aku teruja nak pergi nak tengok sendiri camner operasi dan keadaan rumah tersebut, dulu masa sekolah cikgu pernah anjurkan ke sana tapi aku tak dapat nak pergi atas sebab-sebab tertentu. Petang semalam tersangat sibuk, aku mula-mula nak saing mek Kin, tapi beliau komiti, so dia da kesana dulu sejak dari tengahari. So, Kin soh aku tumpang si Liyana, beliau pulak saing  ngan si Fairuz.. huu aku habis meeting lambat, so aku tanak si Fairuz tunggu aku, so aku decide cari "kuda" lain la untuk menunggang ke sana.. :) hee akhirnya aku tumpang budak-budak IP. huuu at last dapat jugak aku pergi dengan menggunakan ''kuda"... heee (kuda= pengankutan) ;)

Perjalanan ke sana tak la jauh sangat, tapi oleh sebab jalan pack dengan orang yang nak balik berbuka, kononnya aku carik jalan alternatif nak kesana, namun akhirnya "jalan pandai" aku pun tak dapat mempercepatkan perjalanan kerana jalan tu pun pack jua... baiklah lalu "jalan bodoh" tapi berbekalkan dengan sikap sabar.. huu mst cepat sampai,.. padan muka.. camni la orang tak sabar kan.. makin menyusahkan keadaan.. huuu adeyh...dalam kereta sempat aku bukak buku diet kawan aku yang punyai kereta tu ha... huuu sibuk ceta pasal MUFA (manusaturated fat) huuu bende-bende yang tak boleh makan akibat banyak angin antaranya ialah chewing gum, collin flower, beans, spicy foods, barbeque sauce, owhhhooo.. banyak betol yang tak boleh dimakan sebab benda-benda ni kalau makan akan mengembungkan perot dengan angin.. huuu

Sampai sana, kami da terlewat, CE kitaorang da abis berucap and da start berjalan ke asrama-asrama yang ada kat Rumah Kenangan ni, tapi bile aku tengok bilangan pakcik yang ada kat sini kurang dari makcik di sini. Perempuan ramai di mana-mana, cuma pihak lelaki akan menang sekiranya di jalan raya untuk menjadi mat rempit sahaja.. heee so bile da masuk dalam asrama makcik-makcik tu,hati aku jadi sayu sangat. Makcik-makcik tu duduk cam dalam asrama, ada lebih kurang 8 katil dalam keluasan kawasan lebih kurang 8m x 8m.Yang ramainya bangsa kita, bangsa melayu, ada beberapa jugak untie cina, tapi kat sini tak de plak aku nampak makcik India... 
Gambar sekadar hiasan tiada kena mengena dengan rumah yang aku  kunjugi waktu itu :)
Dalam ramai-ramai tu aku tertarik pada sorang makcik ni, nama beliau Siti Rahmah tapi dia suruh aku panggil dia Cik Li. Bila aku tanya mana dapat nama Li tu, dia cerita yang dia ni dulu anak wali yang menikahkan orang lain, anak tok imam katanya. Tapi apa yang menarik tentang makcik ni, beliau tak rasa sedih sangat bila bercerita dan dia bahasakan diri die "kita". Lama aku duduk kat katil dia, seronok aku dengar cerita dia. Kebetulan plak dia pun suka kucing, ada sekor kucing warna putih yang diberi nama si Putih duduk atas katil dia. Baik dan manja betul Putih dengan dia, and Cik Li dok cerita yang putih ni ada 2 ekor anak tapi sekor da mati, ada nurse bunuh,sempat dia sebut nama nurse tersebut, tapi aku tak dapat capture.. huuu ingatan beliau sangat kuat walaupaun umur beliau menjangkau ke 70 an.Dia sebut semua nama kaum keluarga beliau yang dia masih ingat aku masih ingat dia anak pertama adik beradik ada 3 tapi adik ke 3 meninggal semasa dilahirkan dan dia katakan adik dia dah masuk syurga. 

Bila da lama duduk kat Cik Li aku gerak lagi sampai semua bilik kitaorang kunjung. Ada yang tak boleh bercakap, ada yang bila kita datang dia sibuk makan biskut and gembira sangat dapat goodies bag yang kitaorang bagi... terharu sangat.. lagi terharu bila kita kata kita da nak balik and lepas tu mula la air mata dorang bergenang, kata jangan lupa datang lagi... part yang paling menyedihkan.. kami lepak kat area hostel tu sampai waktu nak berbuka. Masa berbuka plak makcik-makcik yang boleh dikatakan sihat tu dah siap duduk di atas meja. Kami kene serve mereka kene tanya mereka nak makan apa... sesungguhnya semalam merupakan hari yang paling bahagia sebab pada aku kedatangan kami membuatkan mereka bahagia... huuu 

Aku terus teringat arwah Opah aku, kalau beliau masih hidup mesti dia berumur sama seperti penghuni di situ. Semalam aku terus mimpikan beliau,mungkin kerana aku betul-betul rindukan beliau bila tengok makcik-makcik tu. Sempat aku peluk arwah nenek aku dalam mimpi, aku cakap kat dia "dulu masa aku kecik aku tak muat tangan untuk peluk dia...now arwah Opah da kurus kan... "aku peluk dia kuat-kuat cam tanak lepas, memang beliau cam da kurus sikit dalam mimpi tu...aku perasan dalam mimpi tu pun aku sebut arwah... dalam mimpi tu jugak... dia cakap aku sekarang bz.. da lama lupakan dia.. tak jenguk dia.. aku terus tersentuh..mungkin aku dah lame betul tak jenguk kuburnya dan bacakan yassin.. Ya Allah.. aku bangun terus teringat beliau dan bacakan fatihah untuknya.. 

Sesungguhnya Rumah Seri Kenangan memang membawa seribu  kenangan, aku rasa aku nak ke sana kembali mendengar cerita-cerita dari pelbagai makcik di sana, belai dorang dan bermanja dengan dorang sama cam aku manja ngan arwah Opah aku masa aku kecik dulu... :( aku sangat sedih ketika ini.. hopefully aku takkan di masukkan ke rumah orang tua sekiranya aku masih hidup dalam umur sebegitu.. tapi kita tak tahu macamana jalan hidup kita.. bak kata sorang makcik disana... "apalah nasib makcik kene duduk sini, ada anak, tapi anak tak jaga makcik,  orang lain plak yang jaga" so.. kita pun tataw camner nasib kita akan datang kan.. ;) so selalulah berdoa agar kita akan disayangi oleh kaum keluarga kita.. tanpa keluarga siapalah kita..

ps- aku nak tulis entri pasal keluarga plak la pas ni..sebab aku baru je habis tengok citer "Chapter by Dozen" kat tv3... ulasan dan pendirian yang berlainan dari ku.. :) huuuu

Wednesday, September 1, 2010

Ramadhan yang Manis :)

Alam itu cantik—gunung dan tasik;
maya terlalu indah—laut dan mega.
Lapar dan dahaga yang mengiktibar
cekal dan bersih suara mengajar:
Lapar kita dahaga yang menguji,
dahaga kita lapar yang mengerti—
ketakwaan penuh terhadap Ilahi.
Puasa—musim manis, bahang menguji,
angin yang santun ke pohon dakwah
bergugus dan sihat buah ibadahnya.
Bulan menyimpan kebijaksanaan,
musim indah di taman Ramadhan,
menyerlahkan kemanusiaan luar biasa,
menginsafi keagungan Maha Kuasa.
Daun yang gugur, tanah yang rekah,
di atas sejadah harum iklimnya;
surah yang jernih dan suara syahdu
terhantar ke lidah dari damai qalbu,
merubah derita ke bahagia diri,
membimbing hidup yang diredai.
Solat malam, zikir doa, tulus sedekah
ibadah ummah, tangkai yang ketiga,
mengagumi Allah Subhanahu Wa Taala.
Langit beradab, kelam dan cerah
datang dan pulangnya iktibar berhemah.
Badik ketika murka, senyum sewaktu mesra,
alam, insan khusyuk menyujud Ilahi
sekiblat dalam tautan kasih yang hakiki.
Lailatul qadar ia pada detik terpilih
malam yang manis, indah dan jernih.
Pada malam sabar dan siang yang cekal
ranum pohon hikmah sebagai bekal;
gugus permata, kerlipnya paling mesra,
merimbun bugar, daunnya meneduhi ummah.

A. Samad Said
Bangsar Utama
9-13 September 2001

* Heard this poem mase otw balik dari UTM ke rumah.. bacaan yang bersahaja but meaningful,semoga Ramadhan kali ini dirindui dan kedatangannya dihargai :) Selamat Berpuasa... uwaaa..sedeyh la Ramadhan da nak abis.. ;'( 

Monday, May 31, 2010

scintilating Tioman.. :)

Percutian yang memang dinantikan.. tidak dinafikan.. sehari sebelum da hilang fokus dan arah.. ishh.. baju tak kemas lagi. mase di office.. sibuk ngadu kat azzad tak sabarnye nk pegi... hee.. :P  nasib bek la siang tu keje tak heavy sangat.. huuuu kene attend training smpai ke petang.. then petang khamis tu.. aku lepak TT ngan dorang.. Encik Kamarul nk pergi ke umrah.. sempat soh beliau doakan.. hahahah senang je... last2.. dye cakap camni.. "yang bujang2.. saya doakan seme cepat kawen.. yang da kawen. doakan supaya ramai anak.. " hahahahah kelaka.. :P abis tu takkan nk ingat setiap nama.. huuuu malam tu..after pulang kerja.. aku tertdo.. huuu penat sangat..

pas bagun dari tdo.. da malam giler.. sempat share cite ngan my sissy.. sesi biasa la bile beliau pulang ke jb.. sure dihujani dengan cerita ku.. huuu tapi taw la adik ku.. setiap kali aku ceta gosip2.. huuu dye sibuk nk keje. katenye alam pekerjaan mmg seronok.. huuu pada aku.. seme alam pun ade halangan dan cabaran masing2.. lepas bebel2 ngan beliau.. aku kemas beg.. huuu da siap kemas beg aku tido... huuu katenye pagy tu aku kene buat sandwich.. aku bgun kol 6 pagi tengok2 da siap da.. rupenye si adik buat sandwich ok.. beliau tak tido malam tu.. n dye da mandi.. dan tidur semula.. huuu sekadar nk lelapkan mata sebab dye sampai-sampai JB je terus K.O atas katil... huuu

Rombongan kawan-kawan dari pejabat mak aku da set berkumpul kat Shell Tesco Tebrau pukul 7am.. sape yang lambat akan kene tinggal.. tengok2.. kami yang lambat.. ni seme kerana si adik aka pemandu bangun lambat.. huu beliau di maafkan la kerana nk guna tenaga beliau untuk memandu samapi ke Tanjung Gemok.. huuu mintak maaf pada semua hadirin... da ade 5 kereta termasuk kami.cume si Zana and Apis je takde.. 2 orang ni wakil orang bujang ke sana dorang bawak kawan si Zana dari jauh ade yang dari Kedah, Penang and KL.. so Zana ni tolong arrangekan untuk berjumpe di jetty...

Start je perjalanan dari Shell ke Mersing aku tido kaw-kaw.. mane tak nya keadaan time tu sejuk giler. huuu ditambah plak baru pas mandi.. memang menjadilah nyenyaknya.. huuu aku tersedar bile da smpai Mersing ayah sibuk nk makan breakfast nasi dagang.. huuu katenye sedap giler.. aku plak teringat nasi goreng yang ibu masak and sandwich yang adik aku buat aku cam nk minum air je...smpai kat kedai tu.. ramai giler orang.. memang betol la ayah kata sedap sebab masa time kiteorang sampai da habis pun nasi dagang.. tinggal ikan je.. ayah makan nasi goreng.. aku dan adik makan nasi lemak lauk ikan..perghh.. sangat mabeles.. memang style orang Terengganu masak..ikan tu rase manis.. huuu sedap ok.. :)

Perjalanan diteruskan ke kedai menjual alat mancing..plannye petang ni nk pergi memancing naik boat.. nk sewa boat je da RM300-350 bergantung pada nego la.. huhuhuh yang bole pegy cume 8 orang yang memancing.. maximum boat tu bole tampung dalam 12-15 orang termasuk abang bawak boat... memilih tali dan alat2 mancing.. argh bosan.. aku tak masuk pun kedai tu..cume lepak kat luwa bersama ibu dan sis.. :) alahai berbual2 cerita perempuan2.. huuu lame ok mereka kat dalam bile dorang kuwa nk pegi ke jeti masa yang diberikan pukul 1130am.. huuu alahai.. tak  beli air mineral lagy.. huuu terus ke Tunas dan beli air.. huuu

Sampai ke Jetty kawan si Zana dari KL tak smpai lagy..seme orang da mula risau sebab kalo lambat beliau kene naik ferry lain la.. tup2.. tiba2 bila ibu deal dengan orang agensi..katenye ferry ktorang delay.. ahhh smpai kol 1230pm.. so sempat la si kawan Zana tu sampai dan join kiteorang.. nih pic sebelum naik ke ferry di jetty..seronok juga cuci mata.. huu ramai tourist di sini.. heee.. seronok2.. ramai jugak family2 yang nk pegi bercuti ke tioman... :)




sampai kat kg genting Pulau Tioman pada pukul 2 petang.. cuaca tak berapa nk panas.. cume mendung.. huu masing-masing gembira bile nampak perbezaan yang ketara pada air di pulau dan di jeti Tanjung Gemok.. huu airnye sangat biru,, nampak ikan-ikan kecil yang berenang, eee tak sabar rasenye nk terjun.. aku da gelabah.. perjalanan dari jety nak ke balairaya pun jauh mungkin jaraknya dalam 100m.. tp da tak rase jauh sebab sibuk tengok ikan kat bawah.. hee jakun giler.. tak sabar rasenye nk mandi manda.. huuu

sampai kat balairaya Kg Genting tengok ramai umat Islam baru selesai solat Jumaat.. huuu pada mereka yang ikut trip ni kirenye musafir la kan.. huuu kantoi tak pegi solat.. huuu beg kene letak kat situ sebab resort yang kami duduk ni paling hujung.. namanya Genting Bayu Resort and PIC nye encik Sarip.. huuu jauh giler perjalanan nk ke Genting Bayu... huuu ade dalam 1 km kot.. fuyooo aku sibuk nk bawak beg makanan.. huu sebab tak sbar nk makan nasi goreng yang mak aku masak pagy tadi.. huuu jalan2.. aku tertarik dengan kaki lima sepanjang perjalanan nak ke resort kami.. jalan-jalan yang kami lalui dijaga dengan elok.. tak nampak pun sampah..clean and rase sagat selesa kat situ.. huuu dalam perjalanan pergi tu.. kami akan lalu di sebuah makam.. makan bendahara Pahang yang jenazah beliau di makamkan di situ.. huuu agak tersergam makan tersebut sebab ade pokok besar... huuu

sampai2 kami di jamu welcome drink... huuu sedap ok air itu..orange sunkist yang pekat dan manis.. wehuuu tp aku lagy terliur nk minum mineral yang kami bawak.. huuuu sebab pada aku minum air manis takkan hilangkan dahaga pun... huuuu then ade briefing sikit oleh encik Sarip.. huuu dye kate la.. package ni ade 3 hari.. hari ni plan nk g pancing.. sok nk pegi snorkeling and last day just free nak buat apa b4 pulang ke JB... huuu yang aku agak tak seronok sebab byk bende kene bayar lagy.. such as peralatan snorkeling n tiket masuk taman laut.. pada aku.. apsal package tu tak masukkan sekali?? huhu hidden cost seme ni haa.. ceytt.. tak aci betol.. kalo aku.. g cuti cam ni.. mlas nk bawak dwet lagy... huuuu

petang tu.. kami bersepuluh pergi naik bot and g mancing.. my sis tak ikut.. katenye penat teramat.. smpai tak larat nk bagun.. huuu dye sanggup tdo kat bilik... huuu pada aku rugi betol.. huu tak pe la penat sikit.. bukannya selalu pun dapat pegi mancing camtu.. huuu so end up.. cume ade 10 orang je pegi.. pastu ade 8 joran kot.. huuu aku pun dok sibuk la nk merasa cam ne nk pancing memancing ni.. fuyooo. byk lesson learnt pegi mancing ni haa.. memang kene banyak bersabar.. huu nasib la pegi petang.. so matahari pun takde la memancar sangat.. aku terpk cam ner la nelayan yang memang kerjanya di laut.. nk tangkap ikan..walau bukan guna joran.. huuuu stilll susa woo.. lautan tu terbentang luas.. camner nk taw ada ikan ke tak di kawasan tu....tp bak kate adik aku dye ade kenal sorang pakcik kat sini yang guna radar.. wahh maju seyh.. huu unfortunately tak dapat nk naik bot beliau sebab da penuh orang booking.. huuu
sepetang di sekitar Pulau Tioman.. :) ade cerita disebalik gunung yang bentuk cam tanduk tu.. tp tak pasti benar ke tak.. :P

setelah 3 jam naik bot.. and merasanya keadaan mabuk atas bot.. huuu kami cume dapat sekilo lebih je ikan..ikan yang paling besar yang kami dapat.. cume ikan cermin lebih kurang 800gram se-ekor... tu pun bukan aku or ahli fam aku yang dpat.. huuu si Adi kawan si Zana and si Atim kawan mak aku... hohoho.. agak kecewa sebab joran yang aku pegang.. berganti tangan tu tak de hasilnya.. huhuhuape pun.. im ejoy myself.. huu tengok lautan biru.. huuu sangat seronok dan menenangkan.. huuu yeaahhh.. :) nasib baik abang yang bawak boat ni tak berkira.. sebab dye byk dapat ikan..n ikan2 tersebut dye bg kat kami.. alhamdulillah.. bole la buat bbq sok malam.. hee pasti ikan tersebut manis lagy rasenye dan sangat fresh.. huuu

pulang dari memancing.. da magrib da pun... makan malam start pukul 8.00 maka.. kami terus gerak ke tempat kami dijamu welcome drink tadi dan makan2.. huuuu byk jugak aku mkan malam tu.. nasik plak.. hye perott.. nasib kau laa..huhuhuhu :P adeyh... malam tu.. oleh kerana penat memancing.. kami terus tertdo.. huuu adik aku sempat layan movie.. huhuh aku memang tak larat langsung.. terus tertdo pas makan..

end of Day 1...

bangun esoknya tak sabar nk pergi snorkeling.. aku plak ade misi.. tak sabar nk amik picture dengan menggunakan kamera ayah aku.. wehuuu aku akan pastikan gambar aku dlam air tu ade... huuu sempat bawak a few packet of biscuits..wehuuu dan aku paling tak bole blah kalo takde air mineral.. bole pengsan woo.. perjalanan pagy tu bermula dengan tekek, taman laut and snorkeling di pulau apakah.. aku lupe nama tempat tu.. huuu perjalan pagi tu agak lambat sebab saing dengan orang di resort lain.. last2 pukul 10am baru kami gerak.. perjalanan ke tekek nasib baik tak jauh sangat.. dalam 20 min da smapai.. masa yang diberikan cume satu jam.. kami turun,nasib bek tak perlu bwak peralatan tok snorkeling tu bersama.. kalo tak.. alahai..da macam ape dah..
berjalan diatas jeti menuju ke Tekek,,
FYI, tekek ni merupakan pusat pemerintahan ...hahaha pusat pentadbiran la.. huuu ade pos opis.. sekolah, zon bebas cukaikatenya.hmmm.. dalam perjalanan ke zon bebas cukai tu.. ade byk pokok besar... and aku terkejut bile pandang atas.. sebab byk giler kelawar tengah tdo tergantung... ade sekor tu... tengok aku semacam.. huuu muke dye kaler coklat... mata dye kaler itam.. huuuu aku takott.. then aku heret adik aku soh tengok muke dye.. pastu adik aku kate.. cam muke chichi kat rumah.. hahahahhah :P aku bile ingat kucing aku kat rumah.. tak jadi takot aku.. huhuhuhu bile ayah tnya binatang ape kat pokok tu.. dorang kate.. bukan kelawar.. cume keluang je.. teringat aku ade sorang budak kecik tnya ayah dye.. "ayah.. ape atas pokok tu.. muke dye cam kluang man.. "huhuhuhu adeyh la.. maka ramalan budak kecil itu betol.. huuu aku yang da sekolah lame pun tak tahu nak bezakan antara keluang dan kelawar.. huhuhuh :P
Kat atas pokok ni ade byk keluang.. bak kate budak tu.. keluang man.. heeee si chichi.. :P

kat Zon bebas cukai tu.. ade brang-barang biasa yang dijual di bebas cukai. aku meramalkan ade la perfume.. ahahhaha fikiran ku meleset sekali.. hahah byk jual rokok dan arak.. huuu arak yang mahal2 dijual dengan berleluasa sekali.. aku berkesempatan untuk tgk JD.. selalu aku taw nama je.. kali ni aku dpat tgk dengan lebih dekat lagy cam ne botol JD..aka Jack Daniel, Whiski..and type of arak yang lain.. huuu aku cume sempat menjeling chocolate kisses yang ade kat rak.. huu tak bawak duet la.. huhuhu pas je g ke zon ni.. kami jalan semula. untuk pulang ke jeti.. huuu perjalanan pulang tu ayah beli topi koboi.. harga sangat murah.. rm7 satu.. so ayah offer untuk belikan aku sekali. aku segan.. hahah maka adik2 aku je yang dpat.. huuuu aku pakai topi yang ayah pakai sebelum ni.. huuu ade bunga hidup yang tumbuh kat gerai yang terletak di jalan untuk pulang ke jeti..sempat aku snap pic bunga tu.. mati2 aku ingtkan bunga mati... huuuu salah jangkaan aku.. 

dari tekek kami gerak ke taman laut tioman..pergh.. ramai giler orang..bayaran yang dikenakan rm5 untuk orang dewasa dan rm2 untuk kanak2.. tp kami tak beli up front.. beli time kat sana.. alasannya.. mak aku nye opis ni..kerajaan mana la taw dapat diskaun untuk penjawat awam... huuu adeyh laa... aku terpk duet ni untuk kerajaan juaa.. untuk taman laut memelihara hidupan kat situ... kat jeti taman laut tu packed giler... manusia..peghhh maklum la.. cuti wesak day.. so manusia kat sini pelbagai kaum..memang ckup la.. untuk jadi 1 Malaysia.. huhuhuhu end up.. bayaran yang dikenakan rm5 untuk dewasa and free untuk kanak2 dan warga emas.. huuu sila rujuk pic adik aku ni.. untuk menunjukkan betapa ramainya orang yang ade di taman laut. tu baru sikitje.. yg ada di atas jeti.. tp..yg ada kat dlam air.. huuu.. ramai wooo..


ikan pun tak berapa nk banyak.. byk yang terkejut dengan kunjungan dan mereka semua tak heran pun dengan roti yang dicampak.. huuu mungkin da kenyang,,, huuu agak kecewa la.. namun begitu.. aku sempat untuk bermesra dengan meraka.. huuu ateh dan aku sibuk menjerit melalui corong snorkeling tu ha.. terkejut bile ikan gigit2 mesra tangan kami bila roti da abis ditangan.. kenangan yang paling indah berinteraksi bersama ikan..sampai sekarang aku still terbayang muka ikan2 tu.. huuuu adeyh la.. aku jatuh hati.. :P bukan setakat ikan.. tp permandangan d bawah air.. heee.. :) rupeye aku berenang di lautan dalam rupenye.. huuu ade la dalam 30 kaki kot... fuyooo.. :) 

lepas ke taman laut.. kami gerak ke pulau yang ade coral.. pulau ni best.. sebab tak de jeti..just terjun dari bot.. huuu kali ni aku angkut ateh sekali untuk terjun..weeee..seronok ok... kali ni..ikan lagi dekat dengan kami and bot kami parking jauh sikit dengan bot2 lain.so.. ade la masa privacy sikit dengan ikan2 tersebut.. huuu seronok... tak bole nk cakap.. ateh berani tok berenang tanpa life jacket.. aku cume berani bukak sekali sekala untuk rendamkan diri. sebab kalo pakai life jacket.. asik timbul je.. kepala tak masuk dlam air.. huu kami smpai ke resort pukul 3 petang... huuu aku dan adik2 aku rase cam nk smbung snorkeling smpai petang.. huu...tapi time kami balik tu.. hari sangat panas... perghhh dasat... so kiteorang lepak atas buai bawak pokok.. huuu seronok tdo kat situ smpai petang.. huuu sebab nk tunggu hari redup sikit tok snorkeling.. huuu
Pulau yang dikatakan cantik untuk snorkeling itu :)
kami terjaga pukul 630pm.. aku ajak seme. tp ngah tanak..so aku ngn sis je jalan smpai jeti sebab aku tgk ikan kecik byk kat jeti.. huuu tp tak lama pun kami kat situ sebab mathari da tenggelam.. air kat laut..sangat sejuk dan nyaman ok.. huuuu sempat aku berposing jugak dalam perjalanan ke jeti n resort... sila rujuk facebook saya.. huuu :P

malam tu.. kami seme  makan bbq seperti yang dijanjikan.. huu aku amik kambing banyak.. huuuu and aku memang makan byk pun.. bukan hari tu je aku makan byk.. huhuhuhu :P ade chicken wing, udang,sotong, daging ikan.. huu and lastly kami disaji ikan yang kami tangkap 1st day kami disana.. wehuuu malam tu dorang lepak nyanyi kareoke.. tp.. aku tak join sebab penat and lagu yang menjadi pilihan seme lagu lama2.. huhuhu adeyh la.. aku tak pasti sampai pukul berapa mereka menyanyi.. huuu mlm tu aku still tdo nyenyaknya walaupun agak sedeyh walaupun perlu pulang keesokkan harinya..

End of Day 2..

pagi tu terase malas nk bangun sebab tak de pe projek yang di plan.. huuu agak bosan.. so.. after makan aku decide la nk mandimanda.. mula2 aku rase cam malas.. tp dari tak buat ape.. baiklah aku mandi manda b4 aku pulang.. rupenye kat depan bilik ktorang tu pun.. besh jugak berenang cume ade batu sikit.. huuu alahai.. pas naik tu aku join ngah nnyanyi kat buai bawah pokok.. aku jadi camerawomen timetuh.. and at the same time aku request lagu kat beliau.. huhuhuhuhu aku sempat sumbangkan lagu.. tok beliau main gitar.. dan sebenarnya.. huuu eceh.. tak sedap plak sore aku bile aku dengar recording itu.. huh!

pas mandi kemas dan terus ke depan.. nk riki2.. ape yang bole dibeli... tp akhirnya beli adiah ocha.. merupakan baju tshirt pulau tioman.. huhuhu ocha sorang je dapat buah tangan dari tioman.. untuk aku.. just beli bandana je.. huuu cantik ok bandana tu sebab design batik.. heee.. :) tak de kat darat cume ade di pulau.. weee :P paling menyedihkan time nk balik... nkbeli makanan.. beratur... fuyoo ramai giler.. pastu terkocoh2 nk g hujung jeti sebab feri amik kol 1petang.. last2... feri delay lagy,, huh smpai kol 230pm..perghh... berkicap tunggu.. da la lambat.. bile feri smapai.. tempat duduk tak de.. aku lepak kat luwa feri.. huuu adik aku si ateh lagy besh.. dye siap baring haa.. si apis.kawan aku tdo kat tempat bag.. kami agak tak puas hati dengan pengurusan feri.sebab kerek semacam.. shitt... huuu

sampai tanjung gemok ade perasaan yang tak best.. sebab perlu pulang ke JB.. huu long way to go ok... seme orang lapa.. g makan, beli belacan n g pejabat hutan area endau... aku memang tak sedarkan diri after makan.. terus tdo smpai JB.. huuuu perjalanan yang memenatkan tetapi sangat menarik ok.. wehuuu aku puas hati... sebab dpat spend quality time bersama keluarga.. :) aku jatuh chenta dekat pulau Tioman..siyess. :)

end of day 3..

ps- pic yang muke2.. byk kat tioman..siyes.. tioman.. i fall for u.. <3


Thursday, March 18, 2010

theres a hole in a man heart..

I took this quote from the movie entitle Fantastic Four 2...hmmm.. memang betol la kate2 tu.. disebabkan hole itu manusia takkan pernah puas dengan apa yang dia miliki and apa yang mereka ada setakat ini.. dan pada aku setiap kejadian itu sure ade hikmahnya.. maka bersamaan jua dengan hole yang ade kat hati setiap manusia.. 

Secara logiknya.. kalo ade lubang kat dalam mangkuk or pinggan plastik.. maka.. dye akan bocor.. and bila bocor.. letakla banyak mana makanan or apa2 barang dalam pinggan itu.. still..makanan itu akan habis.. tp terpk plak aku.. sure dye akan bergantung plak pada saiz lubang tersebut dan makanan tersebut.. hee.. :) there are a lot of factors then.. heee. :)

Aku rase semua manusia perlu ada hole in thier heart.. but then.. need to assure that their hole is not big enough to take out all the thing that they have now.. huuu.. perlu ade.. untuk kite kejar apa yang kite nak.. hidup memang kena ade cita2. memang kene ade objektif utama.. huhuhu kirenya kene ade mission and setelah kite berjaya tu.. we are not at the destination.. success of our objective is a journey... hee.. kalo baca ayat aku ni.. nampak sangat hole aku sangat besar dalam cerita ini.. heee..

Pucuk pangkalnya.. kite perlu sukat la sebesar mane hole kita itu.. whatever it is... kite mesti bersyukur dengan setiap pemberianNYA setiap saat.. :) bukanlah kejayaan kita seorang.. kalo bukan DIA bagi permission.. :) heee.. tak de makna segalanyaa.. maka... whatever it is... syukur itu penting... so.. hole will still remain.. but then,, ingt kite pun hidup atas izinNYA.. syukurlaahhh...

ps- hopefully i will still syukur whatever happen to me :) mesti ada hikmahh.. cayokkk

Tuesday, February 23, 2010

Pasar Karat JB

Sabtu malam.. aku, ngah, ibu n ayah turun Pasar Karat aka Bazar JB.. ehuhuhu at last.. da lame aku ajak dorang turun kat sini tengok ape yang ade.. aku ari tu ajak adik aku nk bershisha kat kedai kawan aku tu ha.. tapi semuanya tak dilayan.. ehuhuhu petang tu kiteorang kuwa sebab nk usha..kedai mane nk anta Abang.. ehuhuhu abang aku memang da tersangat uzur.. bile pegi kedai kat area uda/tasek tu kedai tu byk plak land rover polis n askar.. aishhh.. dye kate.. kalo nk anta abang jua.. kene tunggu another month.. arghhh.. tensi... kalo begitu.. tahun bilenye aku nk pakai abang.. :( arghh.. dugaan..

stop ceta pasal Abang.. sebab nanti banyak plak cerita tentang Abang ni ha.. huiii.. and aku bole tersentap juga bile start ceta pasal kereta.. aduhaii.. hmmm.. tak pe.. take it into a challenges.. huuuii..

so malam tu kiteorang gerak pas abis tengok cerita cerekarama.. tajuk tak engat.. tapi cerita tu sedeyh ok.. lakonan Sheila Rosli dalam cerita itu memang mantap.. watak yang beliau lakonkan sangat kuat.. aku terkedu bile tengok banyak dugaan yang dia terima untuk besar anak2 tanpa arwah suami beliau.. dengan mak mertua lagy.. tapi dalam cerita ini dia tak pernak merungut.. ehuhuhu salute kat watak tersebut.. Ijah.. hee

argh.. aku ni banyak betol simpang nya.. padahal nk cerita pasal Pasar Karat ni ha.. kiteorang smpai dalam kol 11 lebeyh.. huhuhu agak lewat.. then parking kat depan Kotaraya.. agak jauh ok nk  berjalan. tp disebabkan curiosity yang memuncak.. jalankan aje.. ehuhuhuu :) sampai2.. jalan dalam 5 minit camtu.. penuh orang.. kereta jangan cakap la.. ehuhu bersusun.. ktorang start jalan dari depan maybank kat Segget tu ha.. ehuhuhu byk peniaga yang menjaja kat kaki lima tu ha.. barang??? semua barang terpakai.. handbag, kasut, tali pinggang, jam berjenama.. name it.. semuanya ade.. ehuhuhuhu
Aku tak de kenan kasut kat kedai ni.. tp sebab dye cam susun cantik je.. hee.. maka aku snap sikit..
aku sempat tengok kasut2 yang ade.. agak menarik.. and untuk pengetahuan semua.. aku dapat 2 pasang kasut berjenama dengan harga RM 30.. ehuhu kondisi kasut tersebut masih bole dipakai.. wehuuu.. yeahhh.. :) at least.. i got something hee.. aku agak tak pandai menawar.. adeyhla.. kene marah ngan mak aku sebab penjual tak quote lagy harga, aku da sibuk sebut harga... aku memang tak pandai bab2 ini.. aishhh smpai sekarang pun... aku mmg camtu.. cepat kesian kat orang...adeyh.. aku bukan seorang pembeli yang amat hebat... adeyh.. padahal kuasa di tangan pembeli laaa... aishhh.. huhuhuhuhuhu sila ajar saye tentang ilmu pengguna.. pewlishhh

after dapat kasut.. aku jalan habis round sepenuhnya kat situ.. ape yang aku nmpak kat situ.. banyak sangat barang antik yang aku rase susah nk jumpe.. pemain kaset, video lame, cd lame, brang2 antik la.. agak sukar nk disebutkan.. ehuhuhu and paling penting aku nk bgtaw.. kebanyakkan penjual kat situ BUMIPUTERA... tp ade jugak yang aku tertpu.. sebab ade indon plak.. aishhh... aku tengok pihak Majlis banyak tolong orang kite.. aku bangga kat situ.. sebab ade jugak terselit pasal tempat keje aku.. hee.. :P
Barang2 yang agak pelik.. hee ade jugak orang jual assesori anting2, gelang, cincin bagai.. ehuhuhu
plak tu.. lesen pun dorang amik daily.. so dorang bole decide bile dorang nk berniaga.,yang part ni aku agak gusar la.. sebab? nanti dorang tak disiplin.. bole berniaga time bila2 dorang suke.. ehuhuh but then... availability of the barang tu tak tentu sebenarnya.. tak semua orang nk dump barang2 mereka kan.. hee... and jangan pk bile barang tu da buruk tak bole gune... im used to it.. heee

"One's Trash is another's treasure"


Ape pun.. aku rase JB bole naik sekiranya kerajaan buat lagy initiative yang macam ni.. amat suke saya melihat pembagunan ekonomi orang kite.. hee... aku lagy rela bg dwet kat dorang dari bg kat orang yang berlaenan bangsa... opsss.. terlalu racist.. tak sesuai untuk konsep 1 malaysia. heee.. :)













Thursday, February 18, 2010

women been canned

Isu model part time which named Kartika kene punish sebab dye minum arak kecoh satu Malaysia.. apakah tujuan utama beliau untuk menunjukkan muka di semua akhbar dan di televisyen.. nak glamer kah?? atau dye nk semua remaja2 ni sedar dan jangan ikut seperti dye??? tapi isu yang aku nk kabarkan disini.. pagi tadi aku baca akbar Sun... ade 3 orang wanita yang dihukum sebat sebanyak 4-6 sebatan,...

isu yang aku nk brought up disini.. kenapa si Kartika sibuk mendedahkan keburukkan beliau.. dan sibuk nk tunjuk yang dia berani terima hukuman berikut.. siap menangis2 dalam tv.. i know.. niat dye mungkin baik.. cume.. ape yang aku tak puas hati ialah... dye tak kene pun sebatan tu lagy.. kene tangguh untuk dapat kemaafan untuk dye tak kene sebatan itu... huhuhuhuhu so?? what the point dear?? meanwhile ade kawan kite tu.. 3 of em da kene.. and mereka tak de plak nk dedahkan..

aku rase bende camni..media la banyak main peranan.. sebenarnya hukuman sebat ni memang ade dalam Islam.. cume kat Malaysia ni kita tak amalkan sebab rakyat yang berbilang kaum.. tp.. untuk kes syariah saya sarankan untuk Malaysia menimbang semula. mungkin patut disebat.. ehuhuh btw.. kawan kite yang 3 orang tu disebat kerana melakukan sex luar nikah.. so.. pada saya memang berpatutan dengan kesalahan yang dilakukan.. kalo ikut betol2 hukum Jenayat yang aku blaja mase sekola agama dulu.. perempuan dan lelaki bujang patut dikenakan 100 kali rotan.. huiii.. lagy teruk...so setakat 3-6 kali tu terlalu sedikit.. tak sampai 10% pun.. ehuhuhuhuhuhu

dan aku pernah baca.. ade sebab kenapa Islam buat 100 kali sebatan dan bukan sikit2.. dari pembacaan aku.. sebatan tu bole menyebabkan nerve atau saraf dalam badan kite ni melawan STD ataw sakit kelamin.. huhuhuhu maka... cuma nak ingatkan semua dan diri sendiri.. ape yang Islam tetapkan mesti ade reason.. MESTI ada HIKMAH.. cume kadang2 kite lepas pandang.. ehuhuhu kenapa sembahyang 5 kali.. kenapa kena baca al fatihah setiap rakaat.. sure ade hikmah.. dan kadang2 bende yang kite buat hari2.. kite tak nampak,... ehuhuhu aishh terasa jahil sekali.. bab2 begini..better stop.. ehuhuh


Sunday, January 31, 2010

Berkabung dah berakhir..

  • Tarikh berkabung dah berakhir... bermula dari 23 Januari habis 29 Januari 2010
  • Kemangkatan beliau amat terasa... walaupun tak pernah berjumpa atau berurusan secara terus.. tapi kemangkatan beliau amat memilukan.. seluruh Johor terasa sayu dan syahdu
  • Hari Jumaat sebelum beliau diumumkan mangkat, hari tu sangat muram dan mendung...
  • Aku terlepas cakap.. rugi la dye mangkat ari jumaat.. terasa plak.. ehuhuh padan muke aku.. ehuhuhu now terase kehilangannya.. :( al fatihah.. 
  • Start hari Isnin, semua warga pejabat start berkabung.. nampaknya ade masalah komunikasi disini sebab hari sebelumnya kami diberikan email mengatakan untuk memakai tudung hitam..? aku agak konfius
  • Bila diceritakan hal ini kat rumah, mak ayah ku bermati2an mengatakan arahan tu salah.. tapi masalahnya, ini orang tertinggi dalam HR yang bagitahu.. even my boss pun bgtaw.. kene pakai tudung hitam sudaahh..aishhh...
  • Bila semua warga pejabat memakai tudung putih dan songkok dengan lilitan kain/reben warna putih... nampak macam ada kesatuan disitu.. kami semua sehaluan.. namun begitu ada juga yang tak nak berkabung sebab mereka bukan rakyat Johor... tidak kah mereka itu kejam??? bukannya salah untuk berkabung?
  • Aku naik angin bila dengar cerita camtu.. namun.. tak perlu la kite berlaku emosi yang melampau... aku kutuk je la.. nk berdepan rasenya tak begitu nk kuat.. ehuhuhu abaikan mereka... semua orang mempunyai pendirian dan pemikiran masing2.. :)
  • Tersentuh bila kanak2 pun turut berkabung. memakai songkok dan tudung putih.. :) mungkin merke juga mempunyai rase dan pendapat yang berbeza..
  • Ape pun last week terase kami semua bersatu.. :) tah tahu kenapa mereka memakai sebegitu adakah kerana mengikut peraturan atau memang betul2 menghormati kemangkatan beliau..
  • Pic Almarhum Sultan Iskandar semasa merasmikan acara di Negeri Johor.. owwhhh beliau seorang yang kidal.. :) selalunya orang yang kidal ini kreatif...
  • Al- fatihah untuknya semoga beliau aman di dunia sana... :) amin..

Wednesday, January 27, 2010

Carrot and stick for govt servants

heee... catchy title.. and i like it.. supposedly.. gov should start it from the beginning.. wehuuuu.. not all the gov servant can get the carrot if they perform well and they will get a punishment if they didnt perform well.. it suppose to be in the place at very first place then.. hahahah so now.. all gov servent.. behave urself.. because ur not safe anymore... furthermore.. the action will be taken for those who are really make gov down.. yeaahhh its time to change.. :)

hopefully this plan will be implemented and not just the sake of saying it.. i believe.. there must be an improvement to our gov.. :) Insyallah... amin