Tuesday, February 23, 2010

Pasar Karat JB

Sabtu malam.. aku, ngah, ibu n ayah turun Pasar Karat aka Bazar JB.. ehuhuhu at last.. da lame aku ajak dorang turun kat sini tengok ape yang ade.. aku ari tu ajak adik aku nk bershisha kat kedai kawan aku tu ha.. tapi semuanya tak dilayan.. ehuhuhu petang tu kiteorang kuwa sebab nk usha..kedai mane nk anta Abang.. ehuhuhu abang aku memang da tersangat uzur.. bile pegi kedai kat area uda/tasek tu kedai tu byk plak land rover polis n askar.. aishhh.. dye kate.. kalo nk anta abang jua.. kene tunggu another month.. arghhh.. tensi... kalo begitu.. tahun bilenye aku nk pakai abang.. :( arghh.. dugaan..

stop ceta pasal Abang.. sebab nanti banyak plak cerita tentang Abang ni ha.. huiii.. and aku bole tersentap juga bile start ceta pasal kereta.. aduhaii.. hmmm.. tak pe.. take it into a challenges.. huuuii..

so malam tu kiteorang gerak pas abis tengok cerita cerekarama.. tajuk tak engat.. tapi cerita tu sedeyh ok.. lakonan Sheila Rosli dalam cerita itu memang mantap.. watak yang beliau lakonkan sangat kuat.. aku terkedu bile tengok banyak dugaan yang dia terima untuk besar anak2 tanpa arwah suami beliau.. dengan mak mertua lagy.. tapi dalam cerita ini dia tak pernak merungut.. ehuhuhu salute kat watak tersebut.. Ijah.. hee

argh.. aku ni banyak betol simpang nya.. padahal nk cerita pasal Pasar Karat ni ha.. kiteorang smpai dalam kol 11 lebeyh.. huhuhu agak lewat.. then parking kat depan Kotaraya.. agak jauh ok nk  berjalan. tp disebabkan curiosity yang memuncak.. jalankan aje.. ehuhuhuu :) sampai2.. jalan dalam 5 minit camtu.. penuh orang.. kereta jangan cakap la.. ehuhu bersusun.. ktorang start jalan dari depan maybank kat Segget tu ha.. ehuhuhu byk peniaga yang menjaja kat kaki lima tu ha.. barang??? semua barang terpakai.. handbag, kasut, tali pinggang, jam berjenama.. name it.. semuanya ade.. ehuhuhuhu
Aku tak de kenan kasut kat kedai ni.. tp sebab dye cam susun cantik je.. hee.. maka aku snap sikit..
aku sempat tengok kasut2 yang ade.. agak menarik.. and untuk pengetahuan semua.. aku dapat 2 pasang kasut berjenama dengan harga RM 30.. ehuhu kondisi kasut tersebut masih bole dipakai.. wehuuu.. yeahhh.. :) at least.. i got something hee.. aku agak tak pandai menawar.. adeyhla.. kene marah ngan mak aku sebab penjual tak quote lagy harga, aku da sibuk sebut harga... aku memang tak pandai bab2 ini.. aishhh smpai sekarang pun... aku mmg camtu.. cepat kesian kat orang...adeyh.. aku bukan seorang pembeli yang amat hebat... adeyh.. padahal kuasa di tangan pembeli laaa... aishhh.. huhuhuhuhuhu sila ajar saye tentang ilmu pengguna.. pewlishhh

after dapat kasut.. aku jalan habis round sepenuhnya kat situ.. ape yang aku nmpak kat situ.. banyak sangat barang antik yang aku rase susah nk jumpe.. pemain kaset, video lame, cd lame, brang2 antik la.. agak sukar nk disebutkan.. ehuhuhu and paling penting aku nk bgtaw.. kebanyakkan penjual kat situ BUMIPUTERA... tp ade jugak yang aku tertpu.. sebab ade indon plak.. aishhh... aku tengok pihak Majlis banyak tolong orang kite.. aku bangga kat situ.. sebab ade jugak terselit pasal tempat keje aku.. hee.. :P
Barang2 yang agak pelik.. hee ade jugak orang jual assesori anting2, gelang, cincin bagai.. ehuhuhu
plak tu.. lesen pun dorang amik daily.. so dorang bole decide bile dorang nk berniaga.,yang part ni aku agak gusar la.. sebab? nanti dorang tak disiplin.. bole berniaga time bila2 dorang suke.. ehuhuh but then... availability of the barang tu tak tentu sebenarnya.. tak semua orang nk dump barang2 mereka kan.. hee... and jangan pk bile barang tu da buruk tak bole gune... im used to it.. heee

"One's Trash is another's treasure"


Ape pun.. aku rase JB bole naik sekiranya kerajaan buat lagy initiative yang macam ni.. amat suke saya melihat pembagunan ekonomi orang kite.. hee... aku lagy rela bg dwet kat dorang dari bg kat orang yang berlaenan bangsa... opsss.. terlalu racist.. tak sesuai untuk konsep 1 malaysia. heee.. :)













Thursday, February 18, 2010

women been canned

Isu model part time which named Kartika kene punish sebab dye minum arak kecoh satu Malaysia.. apakah tujuan utama beliau untuk menunjukkan muka di semua akhbar dan di televisyen.. nak glamer kah?? atau dye nk semua remaja2 ni sedar dan jangan ikut seperti dye??? tapi isu yang aku nk kabarkan disini.. pagi tadi aku baca akbar Sun... ade 3 orang wanita yang dihukum sebat sebanyak 4-6 sebatan,...

isu yang aku nk brought up disini.. kenapa si Kartika sibuk mendedahkan keburukkan beliau.. dan sibuk nk tunjuk yang dia berani terima hukuman berikut.. siap menangis2 dalam tv.. i know.. niat dye mungkin baik.. cume.. ape yang aku tak puas hati ialah... dye tak kene pun sebatan tu lagy.. kene tangguh untuk dapat kemaafan untuk dye tak kene sebatan itu... huhuhuhuhu so?? what the point dear?? meanwhile ade kawan kite tu.. 3 of em da kene.. and mereka tak de plak nk dedahkan..

aku rase bende camni..media la banyak main peranan.. sebenarnya hukuman sebat ni memang ade dalam Islam.. cume kat Malaysia ni kita tak amalkan sebab rakyat yang berbilang kaum.. tp.. untuk kes syariah saya sarankan untuk Malaysia menimbang semula. mungkin patut disebat.. ehuhuh btw.. kawan kite yang 3 orang tu disebat kerana melakukan sex luar nikah.. so.. pada saya memang berpatutan dengan kesalahan yang dilakukan.. kalo ikut betol2 hukum Jenayat yang aku blaja mase sekola agama dulu.. perempuan dan lelaki bujang patut dikenakan 100 kali rotan.. huiii.. lagy teruk...so setakat 3-6 kali tu terlalu sedikit.. tak sampai 10% pun.. ehuhuhuhuhuhu

dan aku pernah baca.. ade sebab kenapa Islam buat 100 kali sebatan dan bukan sikit2.. dari pembacaan aku.. sebatan tu bole menyebabkan nerve atau saraf dalam badan kite ni melawan STD ataw sakit kelamin.. huhuhuhu maka... cuma nak ingatkan semua dan diri sendiri.. ape yang Islam tetapkan mesti ade reason.. MESTI ada HIKMAH.. cume kadang2 kite lepas pandang.. ehuhuhu kenapa sembahyang 5 kali.. kenapa kena baca al fatihah setiap rakaat.. sure ade hikmah.. dan kadang2 bende yang kite buat hari2.. kite tak nampak,... ehuhuhu aishh terasa jahil sekali.. bab2 begini..better stop.. ehuhuh