Monday, May 31, 2010

scintilating Tioman.. :)

Percutian yang memang dinantikan.. tidak dinafikan.. sehari sebelum da hilang fokus dan arah.. ishh.. baju tak kemas lagi. mase di office.. sibuk ngadu kat azzad tak sabarnye nk pegi... hee.. :P  nasib bek la siang tu keje tak heavy sangat.. huuuu kene attend training smpai ke petang.. then petang khamis tu.. aku lepak TT ngan dorang.. Encik Kamarul nk pergi ke umrah.. sempat soh beliau doakan.. hahahah senang je... last2.. dye cakap camni.. "yang bujang2.. saya doakan seme cepat kawen.. yang da kawen. doakan supaya ramai anak.. " hahahahah kelaka.. :P abis tu takkan nk ingat setiap nama.. huuuu malam tu..after pulang kerja.. aku tertdo.. huuu penat sangat..

pas bagun dari tdo.. da malam giler.. sempat share cite ngan my sissy.. sesi biasa la bile beliau pulang ke jb.. sure dihujani dengan cerita ku.. huuu tapi taw la adik ku.. setiap kali aku ceta gosip2.. huuu dye sibuk nk keje. katenye alam pekerjaan mmg seronok.. huuu pada aku.. seme alam pun ade halangan dan cabaran masing2.. lepas bebel2 ngan beliau.. aku kemas beg.. huuu da siap kemas beg aku tido... huuu katenye pagy tu aku kene buat sandwich.. aku bgun kol 6 pagi tengok2 da siap da.. rupenye si adik buat sandwich ok.. beliau tak tido malam tu.. n dye da mandi.. dan tidur semula.. huuu sekadar nk lelapkan mata sebab dye sampai-sampai JB je terus K.O atas katil... huuu

Rombongan kawan-kawan dari pejabat mak aku da set berkumpul kat Shell Tesco Tebrau pukul 7am.. sape yang lambat akan kene tinggal.. tengok2.. kami yang lambat.. ni seme kerana si adik aka pemandu bangun lambat.. huu beliau di maafkan la kerana nk guna tenaga beliau untuk memandu samapi ke Tanjung Gemok.. huuu mintak maaf pada semua hadirin... da ade 5 kereta termasuk kami.cume si Zana and Apis je takde.. 2 orang ni wakil orang bujang ke sana dorang bawak kawan si Zana dari jauh ade yang dari Kedah, Penang and KL.. so Zana ni tolong arrangekan untuk berjumpe di jetty...

Start je perjalanan dari Shell ke Mersing aku tido kaw-kaw.. mane tak nya keadaan time tu sejuk giler. huuu ditambah plak baru pas mandi.. memang menjadilah nyenyaknya.. huuu aku tersedar bile da smpai Mersing ayah sibuk nk makan breakfast nasi dagang.. huuu katenye sedap giler.. aku plak teringat nasi goreng yang ibu masak and sandwich yang adik aku buat aku cam nk minum air je...smpai kat kedai tu.. ramai giler orang.. memang betol la ayah kata sedap sebab masa time kiteorang sampai da habis pun nasi dagang.. tinggal ikan je.. ayah makan nasi goreng.. aku dan adik makan nasi lemak lauk ikan..perghh.. sangat mabeles.. memang style orang Terengganu masak..ikan tu rase manis.. huuu sedap ok.. :)

Perjalanan diteruskan ke kedai menjual alat mancing..plannye petang ni nk pergi memancing naik boat.. nk sewa boat je da RM300-350 bergantung pada nego la.. huhuhuh yang bole pegy cume 8 orang yang memancing.. maximum boat tu bole tampung dalam 12-15 orang termasuk abang bawak boat... memilih tali dan alat2 mancing.. argh bosan.. aku tak masuk pun kedai tu..cume lepak kat luwa bersama ibu dan sis.. :) alahai berbual2 cerita perempuan2.. huuu lame ok mereka kat dalam bile dorang kuwa nk pegi ke jeti masa yang diberikan pukul 1130am.. huuu alahai.. tak  beli air mineral lagy.. huuu terus ke Tunas dan beli air.. huuu

Sampai ke Jetty kawan si Zana dari KL tak smpai lagy..seme orang da mula risau sebab kalo lambat beliau kene naik ferry lain la.. tup2.. tiba2 bila ibu deal dengan orang agensi..katenye ferry ktorang delay.. ahhh smpai kol 1230pm.. so sempat la si kawan Zana tu sampai dan join kiteorang.. nih pic sebelum naik ke ferry di jetty..seronok juga cuci mata.. huu ramai tourist di sini.. heee.. seronok2.. ramai jugak family2 yang nk pegi bercuti ke tioman... :)




sampai kat kg genting Pulau Tioman pada pukul 2 petang.. cuaca tak berapa nk panas.. cume mendung.. huu masing-masing gembira bile nampak perbezaan yang ketara pada air di pulau dan di jeti Tanjung Gemok.. huu airnye sangat biru,, nampak ikan-ikan kecil yang berenang, eee tak sabar rasenye nk terjun.. aku da gelabah.. perjalanan dari jety nak ke balairaya pun jauh mungkin jaraknya dalam 100m.. tp da tak rase jauh sebab sibuk tengok ikan kat bawah.. hee jakun giler.. tak sabar rasenye nk mandi manda.. huuu

sampai kat balairaya Kg Genting tengok ramai umat Islam baru selesai solat Jumaat.. huuu pada mereka yang ikut trip ni kirenye musafir la kan.. huuu kantoi tak pegi solat.. huuu beg kene letak kat situ sebab resort yang kami duduk ni paling hujung.. namanya Genting Bayu Resort and PIC nye encik Sarip.. huuu jauh giler perjalanan nk ke Genting Bayu... huuu ade dalam 1 km kot.. fuyooo aku sibuk nk bawak beg makanan.. huu sebab tak sbar nk makan nasi goreng yang mak aku masak pagy tadi.. huuu jalan2.. aku tertarik dengan kaki lima sepanjang perjalanan nak ke resort kami.. jalan-jalan yang kami lalui dijaga dengan elok.. tak nampak pun sampah..clean and rase sagat selesa kat situ.. huuu dalam perjalanan pergi tu.. kami akan lalu di sebuah makam.. makan bendahara Pahang yang jenazah beliau di makamkan di situ.. huuu agak tersergam makan tersebut sebab ade pokok besar... huuu

sampai2 kami di jamu welcome drink... huuu sedap ok air itu..orange sunkist yang pekat dan manis.. wehuuu tp aku lagy terliur nk minum mineral yang kami bawak.. huuuu sebab pada aku minum air manis takkan hilangkan dahaga pun... huuuu then ade briefing sikit oleh encik Sarip.. huuu dye kate la.. package ni ade 3 hari.. hari ni plan nk g pancing.. sok nk pegi snorkeling and last day just free nak buat apa b4 pulang ke JB... huuu yang aku agak tak seronok sebab byk bende kene bayar lagy.. such as peralatan snorkeling n tiket masuk taman laut.. pada aku.. apsal package tu tak masukkan sekali?? huhu hidden cost seme ni haa.. ceytt.. tak aci betol.. kalo aku.. g cuti cam ni.. mlas nk bawak dwet lagy... huuuu

petang tu.. kami bersepuluh pergi naik bot and g mancing.. my sis tak ikut.. katenye penat teramat.. smpai tak larat nk bagun.. huuu dye sanggup tdo kat bilik... huuu pada aku rugi betol.. huu tak pe la penat sikit.. bukannya selalu pun dapat pegi mancing camtu.. huuu so end up.. cume ade 10 orang je pegi.. pastu ade 8 joran kot.. huuu aku pun dok sibuk la nk merasa cam ne nk pancing memancing ni.. fuyooo. byk lesson learnt pegi mancing ni haa.. memang kene banyak bersabar.. huu nasib la pegi petang.. so matahari pun takde la memancar sangat.. aku terpk cam ner la nelayan yang memang kerjanya di laut.. nk tangkap ikan..walau bukan guna joran.. huuuu stilll susa woo.. lautan tu terbentang luas.. camner nk taw ada ikan ke tak di kawasan tu....tp bak kate adik aku dye ade kenal sorang pakcik kat sini yang guna radar.. wahh maju seyh.. huu unfortunately tak dapat nk naik bot beliau sebab da penuh orang booking.. huuu
sepetang di sekitar Pulau Tioman.. :) ade cerita disebalik gunung yang bentuk cam tanduk tu.. tp tak pasti benar ke tak.. :P

setelah 3 jam naik bot.. and merasanya keadaan mabuk atas bot.. huuu kami cume dapat sekilo lebih je ikan..ikan yang paling besar yang kami dapat.. cume ikan cermin lebih kurang 800gram se-ekor... tu pun bukan aku or ahli fam aku yang dpat.. huuu si Adi kawan si Zana and si Atim kawan mak aku... hohoho.. agak kecewa sebab joran yang aku pegang.. berganti tangan tu tak de hasilnya.. huhuhuape pun.. im ejoy myself.. huu tengok lautan biru.. huuu sangat seronok dan menenangkan.. huuu yeaahhh.. :) nasib baik abang yang bawak boat ni tak berkira.. sebab dye byk dapat ikan..n ikan2 tersebut dye bg kat kami.. alhamdulillah.. bole la buat bbq sok malam.. hee pasti ikan tersebut manis lagy rasenye dan sangat fresh.. huuu

pulang dari memancing.. da magrib da pun... makan malam start pukul 8.00 maka.. kami terus gerak ke tempat kami dijamu welcome drink tadi dan makan2.. huuuu byk jugak aku mkan malam tu.. nasik plak.. hye perott.. nasib kau laa..huhuhuhu :P adeyh... malam tu.. oleh kerana penat memancing.. kami terus tertdo.. huuu adik aku sempat layan movie.. huhuh aku memang tak larat langsung.. terus tertdo pas makan..

end of Day 1...

bangun esoknya tak sabar nk pergi snorkeling.. aku plak ade misi.. tak sabar nk amik picture dengan menggunakan kamera ayah aku.. wehuuu aku akan pastikan gambar aku dlam air tu ade... huuu sempat bawak a few packet of biscuits..wehuuu dan aku paling tak bole blah kalo takde air mineral.. bole pengsan woo.. perjalanan pagy tu bermula dengan tekek, taman laut and snorkeling di pulau apakah.. aku lupe nama tempat tu.. huuu perjalan pagi tu agak lambat sebab saing dengan orang di resort lain.. last2 pukul 10am baru kami gerak.. perjalanan ke tekek nasib baik tak jauh sangat.. dalam 20 min da smapai.. masa yang diberikan cume satu jam.. kami turun,nasib bek tak perlu bwak peralatan tok snorkeling tu bersama.. kalo tak.. alahai..da macam ape dah..
berjalan diatas jeti menuju ke Tekek,,
FYI, tekek ni merupakan pusat pemerintahan ...hahaha pusat pentadbiran la.. huuu ade pos opis.. sekolah, zon bebas cukaikatenya.hmmm.. dalam perjalanan ke zon bebas cukai tu.. ade byk pokok besar... and aku terkejut bile pandang atas.. sebab byk giler kelawar tengah tdo tergantung... ade sekor tu... tengok aku semacam.. huuu muke dye kaler coklat... mata dye kaler itam.. huuuu aku takott.. then aku heret adik aku soh tengok muke dye.. pastu adik aku kate.. cam muke chichi kat rumah.. hahahahhah :P aku bile ingat kucing aku kat rumah.. tak jadi takot aku.. huhuhuhu bile ayah tnya binatang ape kat pokok tu.. dorang kate.. bukan kelawar.. cume keluang je.. teringat aku ade sorang budak kecik tnya ayah dye.. "ayah.. ape atas pokok tu.. muke dye cam kluang man.. "huhuhuhu adeyh la.. maka ramalan budak kecil itu betol.. huuu aku yang da sekolah lame pun tak tahu nak bezakan antara keluang dan kelawar.. huhuhuh :P
Kat atas pokok ni ade byk keluang.. bak kate budak tu.. keluang man.. heeee si chichi.. :P

kat Zon bebas cukai tu.. ade brang-barang biasa yang dijual di bebas cukai. aku meramalkan ade la perfume.. ahahhaha fikiran ku meleset sekali.. hahah byk jual rokok dan arak.. huuu arak yang mahal2 dijual dengan berleluasa sekali.. aku berkesempatan untuk tgk JD.. selalu aku taw nama je.. kali ni aku dpat tgk dengan lebih dekat lagy cam ne botol JD..aka Jack Daniel, Whiski..and type of arak yang lain.. huuu aku cume sempat menjeling chocolate kisses yang ade kat rak.. huu tak bawak duet la.. huhuhu pas je g ke zon ni.. kami jalan semula. untuk pulang ke jeti.. huuu perjalanan pulang tu ayah beli topi koboi.. harga sangat murah.. rm7 satu.. so ayah offer untuk belikan aku sekali. aku segan.. hahah maka adik2 aku je yang dpat.. huuuu aku pakai topi yang ayah pakai sebelum ni.. huuu ade bunga hidup yang tumbuh kat gerai yang terletak di jalan untuk pulang ke jeti..sempat aku snap pic bunga tu.. mati2 aku ingtkan bunga mati... huuuu salah jangkaan aku.. 

dari tekek kami gerak ke taman laut tioman..pergh.. ramai giler orang..bayaran yang dikenakan rm5 untuk orang dewasa dan rm2 untuk kanak2.. tp kami tak beli up front.. beli time kat sana.. alasannya.. mak aku nye opis ni..kerajaan mana la taw dapat diskaun untuk penjawat awam... huuu adeyh laa... aku terpk duet ni untuk kerajaan juaa.. untuk taman laut memelihara hidupan kat situ... kat jeti taman laut tu packed giler... manusia..peghhh maklum la.. cuti wesak day.. so manusia kat sini pelbagai kaum..memang ckup la.. untuk jadi 1 Malaysia.. huhuhuhu end up.. bayaran yang dikenakan rm5 untuk dewasa and free untuk kanak2 dan warga emas.. huuu sila rujuk pic adik aku ni.. untuk menunjukkan betapa ramainya orang yang ade di taman laut. tu baru sikitje.. yg ada di atas jeti.. tp..yg ada kat dlam air.. huuu.. ramai wooo..


ikan pun tak berapa nk banyak.. byk yang terkejut dengan kunjungan dan mereka semua tak heran pun dengan roti yang dicampak.. huuu mungkin da kenyang,,, huuu agak kecewa la.. namun begitu.. aku sempat untuk bermesra dengan meraka.. huuu ateh dan aku sibuk menjerit melalui corong snorkeling tu ha.. terkejut bile ikan gigit2 mesra tangan kami bila roti da abis ditangan.. kenangan yang paling indah berinteraksi bersama ikan..sampai sekarang aku still terbayang muka ikan2 tu.. huuuu adeyh la.. aku jatuh hati.. :P bukan setakat ikan.. tp permandangan d bawah air.. heee.. :) rupeye aku berenang di lautan dalam rupenye.. huuu ade la dalam 30 kaki kot... fuyooo.. :) 

lepas ke taman laut.. kami gerak ke pulau yang ade coral.. pulau ni best.. sebab tak de jeti..just terjun dari bot.. huuu kali ni aku angkut ateh sekali untuk terjun..weeee..seronok ok... kali ni..ikan lagi dekat dengan kami and bot kami parking jauh sikit dengan bot2 lain.so.. ade la masa privacy sikit dengan ikan2 tersebut.. huuu seronok... tak bole nk cakap.. ateh berani tok berenang tanpa life jacket.. aku cume berani bukak sekali sekala untuk rendamkan diri. sebab kalo pakai life jacket.. asik timbul je.. kepala tak masuk dlam air.. huu kami smpai ke resort pukul 3 petang... huuu aku dan adik2 aku rase cam nk smbung snorkeling smpai petang.. huu...tapi time kami balik tu.. hari sangat panas... perghhh dasat... so kiteorang lepak atas buai bawak pokok.. huuu seronok tdo kat situ smpai petang.. huuu sebab nk tunggu hari redup sikit tok snorkeling.. huuu
Pulau yang dikatakan cantik untuk snorkeling itu :)
kami terjaga pukul 630pm.. aku ajak seme. tp ngah tanak..so aku ngn sis je jalan smpai jeti sebab aku tgk ikan kecik byk kat jeti.. huuu tp tak lama pun kami kat situ sebab mathari da tenggelam.. air kat laut..sangat sejuk dan nyaman ok.. huuuu sempat aku berposing jugak dalam perjalanan ke jeti n resort... sila rujuk facebook saya.. huuu :P

malam tu.. kami seme  makan bbq seperti yang dijanjikan.. huu aku amik kambing banyak.. huuuu and aku memang makan byk pun.. bukan hari tu je aku makan byk.. huhuhuhu :P ade chicken wing, udang,sotong, daging ikan.. huu and lastly kami disaji ikan yang kami tangkap 1st day kami disana.. wehuuu malam tu dorang lepak nyanyi kareoke.. tp.. aku tak join sebab penat and lagu yang menjadi pilihan seme lagu lama2.. huhuhu adeyh la.. aku tak pasti sampai pukul berapa mereka menyanyi.. huuu mlm tu aku still tdo nyenyaknya walaupun agak sedeyh walaupun perlu pulang keesokkan harinya..

End of Day 2..

pagi tu terase malas nk bangun sebab tak de pe projek yang di plan.. huuu agak bosan.. so.. after makan aku decide la nk mandimanda.. mula2 aku rase cam malas.. tp dari tak buat ape.. baiklah aku mandi manda b4 aku pulang.. rupenye kat depan bilik ktorang tu pun.. besh jugak berenang cume ade batu sikit.. huuu alahai.. pas naik tu aku join ngah nnyanyi kat buai bawah pokok.. aku jadi camerawomen timetuh.. and at the same time aku request lagu kat beliau.. huhuhuhuhu aku sempat sumbangkan lagu.. tok beliau main gitar.. dan sebenarnya.. huuu eceh.. tak sedap plak sore aku bile aku dengar recording itu.. huh!

pas mandi kemas dan terus ke depan.. nk riki2.. ape yang bole dibeli... tp akhirnya beli adiah ocha.. merupakan baju tshirt pulau tioman.. huhuhu ocha sorang je dapat buah tangan dari tioman.. untuk aku.. just beli bandana je.. huuu cantik ok bandana tu sebab design batik.. heee.. :) tak de kat darat cume ade di pulau.. weee :P paling menyedihkan time nk balik... nkbeli makanan.. beratur... fuyoo ramai giler.. pastu terkocoh2 nk g hujung jeti sebab feri amik kol 1petang.. last2... feri delay lagy,, huh smpai kol 230pm..perghh... berkicap tunggu.. da la lambat.. bile feri smapai.. tempat duduk tak de.. aku lepak kat luwa feri.. huuu adik aku si ateh lagy besh.. dye siap baring haa.. si apis.kawan aku tdo kat tempat bag.. kami agak tak puas hati dengan pengurusan feri.sebab kerek semacam.. shitt... huuu

sampai tanjung gemok ade perasaan yang tak best.. sebab perlu pulang ke JB.. huu long way to go ok... seme orang lapa.. g makan, beli belacan n g pejabat hutan area endau... aku memang tak sedarkan diri after makan.. terus tdo smpai JB.. huuuu perjalanan yang memenatkan tetapi sangat menarik ok.. wehuuu aku puas hati... sebab dpat spend quality time bersama keluarga.. :) aku jatuh chenta dekat pulau Tioman..siyess. :)

end of day 3..

ps- pic yang muke2.. byk kat tioman..siyes.. tioman.. i fall for u.. <3