Sunday, October 9, 2011

Jodoh...

9 October 2011

Tajuk nak power... ahahah tapi belum pasti pengisian dia tu elok dan berguna... Hari Khamis lalu ada seorang sahabat ni suruh aku tengok TV9..Semanis Kurma... Tajuknya "Dia untuk ku..." aku pulaknya terasa malas mahu bangun sebab masa tu aku da bersiap untuk tidur... dah memang kat bilik pun.. so aku mintak la dia download.. huuu ade 2 orang sebenarnya yang ajak aku tengok siri tu.. huuu jadi aku terima download dari 2 orang berbeza dari segi perspekstif juga berbeza...

Menurut rakan aku yang seorang tu.. dia kata...sebagai intro..kepada sesiapa yang belum menemui jodoh.. kene usaha sebab pasangan takkan datang bergolek.. bila aku tanya apa usaha yang perlu kita buat untuk mendapatkan jodoh yang baik.. dia kata..part and parcel of getting partner is "usha" ish.. aku  cakap takkan la aku nak mengurat kot.. huuu actually aku da penat mengurat arrghh.. semua tak menjadi.. teringat kata seorang kawan baik lelaki aku. dia kata.. lelaki tak suka diburu.. tapi suka memburu... huuuu bila aku tanya kawan-kawan aku yang lain betul ke tidak.. ade jugak yang kata... ade juga lelaki yang suke perempuan start dulu... woahhh terlalu complicated kisah perhubungan lelaki dan perempuan..

Tapi ade jugak ilmu yang aku dapat dari Al-Quran.. Allah memang dah kata.. Allah ciptakan semua mahluk itu berpasangan, even kejadian alam ni pun Allah jadikan berpasangan, siang dan malam, hujan dan panas, etc.. maka.. pada aku tak perlu risau.. kita ini pasti akan ada pasangan hendakNYA.. tapi aku teringat plak cik Zam penah cakap kat aku.. dia kata kalau dah memang kita ditakdirkan kita tak berpasangan di dunia..mungkin kita tak layak kerana setiap orang ada tujuan hidup didunia.. mungkin kita bukan dijadikan untuk mengembangkan zuriat.. mungkin jodoh kita di alam sana..who knows :)

Sambung cerita Dia Untukku... kawan aku kata lagi.. ade orang tanya macamana kita nak tahu dia tu jodoh kita.. dia kata.. berbeza untuk setiap orang, dia kata kalau kita jumpa jodoh kita..something will trigger contohnya jantung berdegup laku, sedap je mata memandang.. and macamana nak tentukan samada hes/shes the one.. kita akan rase tenang, senang je bila berjumpa.. huuuu dan kawan aku yang lagi satu cakap.. dia kata.. bila kita dah rasa macamtu.. selalunya orang bila da sayang kita tend untuk belai, bagi perhatian, pegang, etc2 macam kucing.. jadinya.. kita akan tend buat maksiat.. so untuk mengelakkan maksiat.. maka wajiblah berkahwin dengan cepat..

One more important point yang kawan ku sampaikan.. kalau dah memang kita ni jodoh dia.. Allah akan permudahkan semua urusan perkahwinan atau apa-apa urusan yang berkaitan.. huuu dan yakinlah Allah memang dah janji lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik.. dan vice versa... jadi.. untuk dapat orang yang baik.. kenalah kita jadi baik dulu sebelum kita dapat orang yang baik.. perbaiki diri sendiri.. berdoalah setiap hari untuk mendapat jodoh yang terbaik... walaupun begitu.. mungkin kita ditakdirkan dengan orang yang kurang baik.. tujuannya mungkin untuk melengkapi diantara satu sama lain dan dugaan hidup.. tapi ade ke orang nak jodoh yang kurang baik? senang je.. berdoa banyak-banyak kat DIA,moga-moga dia kabulkan permintaan dan hajat kita hendakNYA...

Banyaknya aku membebel pasal benda ni.. huuu ku akhiri dengan pesan ustazah dalam semanis kurma.. dia ada pesan berpuasa pada hari jadi kita.. insyallah Allah memberkati hari jadi dan mengurniakan kita jodoh yang baik-baik.. yang dah ada jodoh.. peliharalah hubungan yang sedia ada untuk kekal hingga ke akhir syurgaa... :)  teruskan doa-doa anda.. Allah Maha Mendengar dan Maha Pengkabulkan doa... DIA tahu apa yang terbaik untuk kita.. :)

ps- ade orang kata bila muka kita mirip dia.. akan berkekalan jodohnya... saya tak jumpa lagi lelaki sebegitu.. hoh... selalu saya suke lelaki yang berlainan rupa dengan saya.. hoh. :P susa ini macam... ngaa ape pun aku berserah...biar DIA sahaja yang tentukan.. 

Till Then... Assalamualaikum

7 comments:

Bunga am3ro said...

Berserk pada takdir yer cik af,andai kite dah berusaha tp still x berjaya,Maknanya cik af kena ingat, Allah jer yang tahu apa yg terbaik tuk kite...sumtimes kite rasa sngt perit nk trima,tp bila kite ingat balk tujuan sonar mnusia di ciptakan....pasti kite akan bersyukur dgn sgala kurniaan...jgn sekali pertikaikan kno ini,knp Itu,swoosh kite x sedar dgn nikmat yg Allah kurniakan pd kite slama ni,maaf yer if sy silap bicara...ingatan bersama :)

Bunga am3ro said...

Hahaha..typo error....seperti Jadi swoosh lak.....syg awk!

@Fr!^n@ said...

Cik Bunga - Terima kasih di atas pesanan dan ingatan :)typo2 sampai :P saya ok je wak.. untung ade kawan2 yang boleh tegur saya ni.. kadang2 manusia ni mmg pelupa wak.. tak kenang dek untung ape yang dah Allah bagi kat kite.. huuu :( saya la tu...thanks awak!!

sayang awak juge!!hugs!

Bunga am3ro said...

Hihi,lumrah awk..mnusia mmg bgitu...sy juga...kdg2 alpa....sama2 laaa kite tingktkn diri tuk trus mengingatinya.....amin...

BuBu said...

Jambatan kita mungkin lebih panjang dari orangg lain yang da sampai ke hujung.. bersabarlah kita ini.. heheh

ishmahbihabie said...

nice :))

makaseh sudi share... terasa semangat pulak untuk lebih fokus pada yang HAQ daripada resah gelisah pada yang tidak pasti...

@Fr!^n@ said...

Bubu - memang dah tahu panjang tapi suka sangat persoalkan.. kenapa mesti panjang? ngaaa..

Biha - hidup ini penuh dengan unexpected things tapi kita sibuk nak tahu dengan bende yang tak pasti.. bende yang da pasti terang dan nyata tanak buat.. huuu saya la tu.. huuuu