Thursday, December 6, 2012

Twilight Saga - Breaking Dawn - Part 2

6 December 2012


Amaran: Review ni adalah berkisar dengan pendapat saya sendiri dan mungkin tak de kene mengena dengan yang hidup ataupun yang mati... kerana suara yang satu ini mungkin salah mungkin juga mengikut naluri dan nafsu sendiri...

Setelah sekian lama aku tak menonton wayang.. eyh tak de lama sangat.. last tengok Istanbul Aku Datang bersama Anne dan sepupu-sepupu kesayangan saya.. so a month ago i watched movie in the cinema...


Rasanya tak perlu aku ceritakan plot movie ni... terlalu ideal pada aku walaupun tak dapat dijangka dengan tepat.. pandai bermain dengan hati dan perasaan penonton... mungkin itu kelebihan siapa yang buat filem ni. huhu Congrate sebab mainkan perasaan di klimaks plot cerita ini..

The untold story behind the scene aku rasa cerita ini amat tak sesuai untuk kanak-kanak dan orang yang cetek ilmu.. aku rasa ape motif utama cerita ni adalah untuk memaparkan hidup sebagai vampire adalah seronok dan segala-galanya adalah bahagia..tak penat.. tak perlu rehat.. tak perlu tidur.. tak perlu makan makanan biasa hanya darah jadi santapan..mempunyai capability yang ultimate dan pelbagai.. sebagai manusia normal.. tipulah kalau aku sendiri tak terlintas dalam kepala.. "bestnya jadi vampire ni.. macam macam boleh buat..."

Kesimpulan dari point aku kat atas ni... dari apa yang aku tahu dan belajar.. hidup seekor syaitan atau konco-konconya adalah selamanya..sejak bumi dijadikan sehingga hari kiamat.. maka kehidup seekor syaitan atau konconya akan menjangkau beribu-ribu tahun..even kat dalam cite ni.. dia ada bagitahu umur vampire ni ada yang sampai 1,500 tahun..so.. kalau kita ni manusia hidup selama itu.. ape yang boleh dibuat?? quran dah boleh qatam byk kali.. buku-buku semua boleh dibaca dan dipelajari..so.. seekor syaitan ni banyak dah teknik dan taktik yang diulang guna untuk menyesatkan umat manusia untuk jadi seperti mereka..

Keputusan Bella untuk bertukar dan direborn sebagai seorang Vampire jugak boleh dipersoalkan.. nampak sangat manusia ni lemah.. nampak sangat manusia ni senang untuk dipujuk dirayu untuk keseronokkan yang sementara.. Bella sendiri mengaku masa dia ingin bersama suaminya si Jacob.. mereka ada banyak masa untuk bersama.. tak perlu rehat.. tak perlu tidur.. tak perlu apa-apa dan perlu hanya bersama... hahahah sangat kelakar.. bila fikir balik.. memanglah seronok kehidupan korang didunia.. tapi time dah sampai kiamat nnt tunngu  lah nasib korang nnt..

Sifat dan sikap seekor binatang macam vampire takkan pernah menjadi sebaik manusia... Ado.. ketua Volturi(Mahkamah Syaitan) memang sangat syaitan... hidupnya penuh hasad.. walaupun dia dah tahu anak Bella bukan Immortal Child... tapi dia still nak bunuh dan susahkan kehiduppan keluarga Cullen.. jadi siapa manusia yang tak pernah senang dan asyik jaki je dengan kebahagian  orang lain...be careful mungkin awak mewarisi penyakit dan perangai syaiton nir rajim... hanya syaitan yang ade sikap jahat camtu ok... dont be like one...huhu

Yang membuatkan aku gelak sakan ialah.... bila mereka cuba kumpulkan semua vampire vampire seluruh dunia.. ada di India, di Itali, di Jepun, di New York, malah di Amazon...kiranya walau dimana mereka ada..mereka ada pertalian dan sifat asabiyah yang tinggi... mereka sangat bersatu dalam sesuatu hal.. sikap unity ini lah yang patut manusia inculcate dalam masyarakat manusia.. bende ni kene belajo dari syaitan/vampire gamaknya.. sebab manusia sekarang susah nak bersatu.. masing masing ada agenda yang banyak mementingkan diri sendiri...

Keluarga syaitan jugak akrab..dalam cite ni.. ada tunjukkan elemen kekeluargaan si Vampire..keluarga si Cullen.. ayah dia protect all his children..mereka akan gather dan meraikan sesuatu... elemen ini pun bagus.. sebab mereka dapat cucu/ahli baru dalam famili..semua orang berebut nak jaga si kecil yang cepat besar tu.. and mereka saling bantu membantu.. dalam adengan mengajar si Bella untuk mengawal kuasa yang dia ada.. mereka sama sama turun padang dan bantu si Bella...

Pengakhiran cerita ini menyimpulkan Quartet Twilight... pengakhiran yang sangat manis dan mengimbau semua memori Bella bersama Edward.. owhh lupa nak cerita anak Bella akan bersama si Jacob... ni dari si Alice.. sebab dia boleh tengok masa depan... adoilahh power impian semua makhluk kot... kalau camtu.. mesti dia da tau nanti dia kat akhirat masuk neraka... hahahah

Aku rasa aku membazir sebab selama 2 jam.. aku tengok cerita pasal makhluk di laknat Allah...iaitu syaitan nir rajim.. huahuahua... ape pun..im having fun spending time bersama Yayah and Hetty... huhuhu 
That's all for now.. signing off
Assalamualaikum