Friday, March 8, 2013

PRU 13

8 Mac 2013



Mungkin dalam bulan yang terdekat ini, Malaysia akan mengalami event dunia yang bakal heboh hanya di dunia.. sesi pemilihan pihak yang mampu untuk memacu ekonomi,sosial dan alam sekitar dan menguruskan harta benda dunia semata-mata.. kalau difikir kembali.. kecoh lah dunia ini dengan adanya ia ini.. padahal event atau keadaan ini bukanlah berbentuk selamanya.. dan hanya sementara.. sementara kita meminjam dunia Allah..

Untuk diriku sendiri..this is my second time voting to choose my leaders..my government...its an honour for me..but for some of you have that reluctancy to do it...just because they say that both sides are nonsense.. but please rethink what you say.. did you dare to go through what they have gone through.. think before you said.. and if you let it be and didnt choose your leader... so whos gonna lead... and whos gonna set the direction.. if we dont have the leader what will happen to our country then..

Memang akan ada kesan jangka masa panjang iaitu kesan masa kat akhirah nanti.. sebab tu la Tok Guru Nik Aziz pernah cakap.. sapa pangkah UMNO akan masuk neraka.. jangan take it literally.. pahamilah dia.. dia memang bukan tuhan yang boleh tentukan orang masuk neraka dan syurga.. indeed he is not The God.. tapi gunalah otak dan pemikiran waras ketika melakukan undian.. kalau kita dah tahu orang yang kita nak undi tu..orang yang tidak boleh dipercayai.. orang yang boleh memusnahkan bangsa dan agama kita sendiri... tapi oleh sebab simbol dan parti yang mereka duduki.. kita masih pilih walaupun tahu banyak korupsi yang mereka buat.. maka.. oleh sebab itu lah seseorang tu boleh di tarik ke neraka.. namun pucuk pangkalnya hanya keputusan Allah sahaja je yang dapat menjawab segalanya...

Sebab tu ada orang yang memang tak mahu mengundi langsung.. tiada gunanya kerana di telan mati emak diludah mati bapak.. sama sahaja kedua-dua mereka ini.. jadinya.. ada sorang kawan saya cakap.. "none of them deserve my vote.." sebab kedua mereka ada sahaja kekurangan.. tapi kalau niat kita undi adalah berharap agar orang yang kita undi itu akan berjaya memacu negara.. why not.. keep on berdoa sebab dengan doa dan kuasa Allah sahaja manusia boleh berubah...

Tapi adalah lebih elok kita ni mengundi orang Islam.. kerana mudah untuk doakan sesama Islam.. kalau nak beyond that.. aku rasa... hmm... cuma Allah Maha Kuasa.. i have no say... semua kita ni ciptaan DIA kan..

So... task aku sebelum habis bulan 4 ni adalah untuk cari maklumat kedua mereka yang bertanding di kawasan aku... mungkin aku perlu lakukannya setiap kali mengundi.. atau mungkin juga satu hari nanti aku akan ubah pendapat untuk tidak mengundi.. hmm... entahlah.. semoga DIA tunjukkan kita jalan yang benar dan lindungi kita dari musuh yang nyata... semoga kita semua di rahmati hendakNYA...

Till Then.. Assalamualaikum

No comments: