Tuesday, July 9, 2013

Checklist Sebelum Ramadan Al Mubarak

9 Julai 2013


Ada perkongsian yang perlu dicatat dan direkod sebelum puasa ni, dan aku dapat ni dari fb salah seorang sahabat yang jauh di Terengganu. hehe... thanks Anah sebab berkongsi benda yang baik ini.. :) tapi ada lagi sikit nak tambah.. huuuu

dah boleh print dan letak kat bilik sendiri, boleh track apa yang dah buat untuk tingkatkan amal... boleh cermin diri dan berubah untuk jadi lebih baik.. ape pun nak tambah sikit lagi untuk aku sendiri.. 

Checklist yang perlu di tambah:

  1. Menutup aurat dengan sempurna;
  2. Solat Qadaq yang wajib;
  3. Solat Sunat Terawikh;
  4. Khatam Quran dengan maksudnya 
  5. Melayan dan berinteraksi bersama ibu bapa dengan baik, perlu dapatkan rating dari mereka di akhir Ramadan ini (syurga tuuu)
  6. Perkongsian ilmu dan ayat walaupun satu ayat

And the list goes down, semoga semua dapat mengamalkan amalan ni bermula dari Bulan Ramadan (Madrasah Ramadan) hingga ke akhir hayat insyallah..  Bila kita dah berjaya insyallah di Bulan Ramadan, akan nampak perbezaan semasa kita menyambut Aidilfitri nanti dan semoga kita semua kembali ke fitrah seorang manusia yang selalu ingin menjadi baik.

Selamat beramal, wahai sahabat, kawan-kawan dan taulan. Semoga kita dapat gunakan Ramadan ini sebaiknya insyallah... semoga dipanjangkan umur untuk ke akhir Ramadan.

Till Then, Assalamualaikum


No comments: