Thursday, July 4, 2013

Usrati Ustazah Norhafizah IKIM.FM - Yakin Kepada Allah 28 Jun 2013

4 Julai 2013

Sepatutnya post ni dikeluarkan hujung bulan enam yang lepas, tapi apakan daya, tak sempat pula hendak menaip dan berkongsi bersama untuk tatapan.

Ustazah Norhafizah ni merupakan seorang pensyarah UTM, suara beliau lembut dan menusuk kalbu ku... sungguh melankolik penyampaiannya disamping mendayu-dayu dan memujuk supaya jadi lebih baik...Subhanallah untung ustazah dikurniakan suara yang memujuk.. 

Permulaan usrah dan slot ini dimukadimahkan dengan merenung tajuk Yakin kepada Allah, berapa yakinkah kita kepada Allah? dan beliau menyuruh kita menelaah ayat di bawah, Surah Fusilat : Ayat 30:

A030
Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, akan turunlah malaikat kepada mereka dari semasa ke semasa (dengan memberi ilham): "Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita, dan terimalah berita gembira bahawa kamu akan beroleh syurga yang telah dijanjikan kepada kamu.
(Fussilat 41:30) | | English Translation | Tambah Nota | Bookmark 

Ustazah ni pun ada mengingatkan supaya scan hati masing-masing, bagaimana keyakinan kita terhadap Allah. Dia ada menyuruh pendengar untuk menulis apa yang kita yakinkan dalam hidup? dan bila dah tulis cuba renung semula, adakah kita betul betul yakin kepada Allah...

Kalau kita yakinkan Allah, kita akan buat sesuatu yang Allah suruh dengan penuh yakin dan taaat, contohnya dermakan duit pada orang yang memerlukan. Allah janji akan beri pahala dan syurga di akhirat kelak dan akan memulangkan semula duit/harta tersebut berlipat kali ganda. Ingatlah, sekecil mana sekalipun yang kita Allah memang dah berjanj akan mengurniakan kita balasan.. Yakinlah..

Begitu juga kalau kita menjaga ibu bapa kita yang sudah tua. Seorang ibu akan menjadi hidayah dan laluan yang senang untuk hidup di dunia ini. Subhanallah, bersyukurlah pada siapa yang masih mempunyai ibu.. kerana dengan doa ibu kita berada pada keadaan kita sekarang, doakanlah mereka kerana mereka banyak berkorban untuk membesarkan kita dahulu..

Apa yang Allah takdirkan untuk kita besar hikmahnya.. Ustazah ada menyebut tentang ayat An.Nur Ayat 11

A011
Sesungguhnya orang-orang yang membawa berita yang amat dusta itu ialah segolongan dari kalangan kamu; janganlah kamu menyangka (berita yang dusta) itu buruk bagi kamu, bahkan ia baik bagi kamu. Tiap-tiap seorang di antara mereka akan beroleh hukuman sepadan dengan kesalahan yang dilakukannya itu, dan orang yang mengambil bahagian besar dalam menyiarkannya di antara mereka, akan beroleh seksa yang besar (di dunia dan di akhirat).
(An-Nuur 24:11) | | English Translation | Tambah Nota | Bookmark 

 Banyak perkara yang berlaku, kita tidak suka, pahit, ditipu, difitnah, ditomah dan lain lain lagi, percayalah dengan yakin bahawa pasti akan ada kebaikkan yang mengyusul. Cungkillah hikmah dan kebaikkan yang tersirat di atas semua kejadian yang berlaku. Allah ingin menjadikan kita ahli syurga, dan menambahkan kebaikkan kepada hambaNYA, oleh kerana itu DIA turunkan segala ujian dan musibah untuk hambaNYA. DIA juga mahu hambaNYA kembalikan hati kepada Allah.. :(

Bagaimana untuk tingkatkan keyakinan?:

  1. Perlu ada keinginan untuk merasa dekat dengan Allah. Pasang niat dalam apa juga yang kita buat mesti bertujuan untuk dekatkan diri pada Allah
  2. Perlu mampu untuk melihat keagungan, kebesaran, keindahan, kesempurnaan yang telah Allah cipta untuk kita. Fikirkan kehidupan dengan Allah. Jangan pernah kita bergerak walaupun sedetik tanpa mengingati Allah. Sekiranya kita mendekatkan diri pada Allah, Allah Maha dekat dengan kita sehingga ke urat nyawa
  3. Perlu ada perasaan takut pada siksa dan murka Allah terhadap kemungkaran yang kita telah lakukan seperti dalam Surah Al-an'am ayat 59:
A059
Dan pada sisi Allah jualah anak kunci perbendaharaan segala yang ghaib, tiada sesiapa yang mengetahuinya melainkan Dia lah sahaja; dan Ia mengetahui apa yang ada di darat dan di laut; dan tidak gugur sehelai daun pun melainkan Ia mengetahuinya, dan tidak gugur sebutir bijipun dalam kegelapan bumi dan tidak gugur yang basah dan yang kering, melainkan (semuanya) ada tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz) yang terang nyata.
(Al-An'aam 6:59) | | English Translation | Tambah Nota | Bookmark 

Ketika kita melihat dan membaca Al-Quran, niatkan untuk dibukakan ilmu dan dikurniakan apa yang Allah redha untuk kita. Segala-galanya adalah ilmu Allah.

Tak cukupkah Allah sebagai tempat merintih dan mengadu, Kasih sayang Allah tersangat besar dan jangan mengharap perhatian daripada manusia. Bacalah Hasbullah Wa'nikmal Wakil, Cukup Allah bagi ku. Sehelai daun yang gugur pun Allah tahu, sekecil batu yang jatuh di dalam gelap pun dalam pengetahuan Allah.

A034
Dan tidaklah sama (kesannya dan hukumnya) perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat. Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib.
(Fussilat 41:34) | | English Translation | Tambah Nota | Bookmark
A035
Dan sifat yang terpuji ini tidak dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang-orang yang bersikap sabar, dan tidak juga dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang yang mempunyai bahagian yang besar dari kebahagiaan dunia dan akhirat.
(Fussilat 41:35) | | English Translation | Tambah Nota | Bookmark
A036
Dan jika engkau dihasut oleh sesuatu hasutan dari Syaitan, maka hendaklah engkau meminta perlindungan kepada Allah. Sesungguhnya Dia lah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
(Fussilat 41:36) | | English Translation | Tambah Nota | Bookmark 
 

Jangan pernah samakan kejahatan dengan kebaikkan. Tolak kejahatan dengan baik, jadikan musuh sebagai teman baik. Istiqamah dalam membuat kebaikkan. Buat baik pada musuh dan Allah akan kembalikan musuh kepada sahabat yang baik. Ajarkan kebaikkan pada orang yang buat jahat pada kita. Yakin kita boleh buat, berdepan dengan kepahitan dan akan dapat kebaikkan kalau kita buat baik padanya. Sifat yang baik tidak akan dianugerahkan kepada seseorang kecuali orang itu bersabar. Bersabar, yakin dan redha dan Allah akan kurniakan syurga pada kita. Malaikat akan selalu beri inspirasi dan berdamping paa orang yang sabar.   
 
Pengakhiran slot ini, Ustazah menyatakan bahawa semoga kita semua kembali kepada fitrah pada hari Raya Aidilfitri ini. Yakin pada Allah tuhan kita yang satu dan perlu diteguhkan pendirian untuk yakin dengan Allah.

Till Then,
AssalamualaikumNo comments: