Monday, September 23, 2013

Pesona Di Zahra - Belajar Memberi Respon Terbaik siri 2 Ustaz Mohammad Abdullah al- Amin IKIM.fm

23 September 2013


Hari ni aku bercuti, jadinya aku akan share apa yang aku tuntut ilmu dari ikim.fm secara timely insyallah... mahu jadikan ini sebagai salah satu saham akhirat insyallah.. 

Ada satu kajian komunikasi dari Barat - perkataan yang selalu digunakan dalam percakapan adalah 'saya'.  ini menunjukkan bahawa orang memang suka bercerita tentang dirinya sendiri. Jadi sebagai seorang pendengar kita perlu belajar untuk respon dengan baik terhadap cerita tentang diri mereka.

Kesan Sekiranya Respon Yang  Tidak Baik Terhadap Komunikasi Suami Isteri:
  1. Akan timbul persepsi (tanggapan). Akan menjadi tumor dan kanser kalau tak di kawal. Isteri akan rasa tidak dhargai. Suami akan rasa tidak dihormati. Persepsi bermula dengan respon yang tidak bagus. Persepsi terbentuk dalam masa yang lama. Kalau nak perbaiki kena kaunseling lama kerana sakitnya telah terkumpul.
  2. Akan timbul pergaduhan. Selalunya berlaku sebab ade rasa terpendam, bukan kerana isu yang terjadi. contoh: rumah tak sapu, cermin tak lap. Selalunya berlaku pada suami. Isteri pula selalu akan merengek dan meminta perhatian lebih dari suami contoh : suruh balik anak sakit, padahal anak tu ok je...
  3. Akan lihat suami dan isteri akan dingin dalam komunikasi. perbualan tidak berjalan dengan bagus. komukasi boleh merubah mood, kehidupan seseorang.
Tips Respon yang baik:

  1. Peruntukkan masa untuk suami/isteri. Belajar untuk belajar mendengar
  2. Ulang perkataan yang hujung.
  3. Respon yang positif; dan
  4. Positif reinforcement
Tips ni sambungan dari yang pertama... tak dapat dengar n eloborate more.. huuu sekadar menulis apa yang direcap oleh ustaz.

Respon yang baik merupakan jamu dan vitamin dalam rumahtangga. Antara perkara yang paling gembira : Keluarga Bahagia, seisi keluarga akan masuk syurga. Konselor dilatih untuk mendengar masalah dan beri nasihat kepada kita. Jadikan kaunselor sebagai kawan kita. Ada yang tidak mahu menggunakan kanselor. Jangan guna penasihat yang salah. Penasihat yang bagus dia tidak akan melagakan, berkecuali dan tidak ada kepentingan. Kawan-kawan kadangkala cemburu dengan kebahagian rumahtangga kita.

Peranan ibu bapa. seorang ibu ayah boleh bagi nasihat kepada rumahtangga anak tapi tidak boleh mempengaruhi keputusan anak-anak. Sekarang yang berlaku, ibu ayah banyak pengaruhi keputusan. jadilah mak ayah yang pendamai. 

Tengok kawan-kawan kita di facebook, kalau suka menceritakan sesuatu yang personal, kita jangan respon dan kalau boleh tegur kawan-kawan yang membuka pekong di dada. Kalau boleh contact secara terus dan beritahu perlu delete pos yang berkaitan memalukan diri sendiri.

Pengantin baru = perkahwinan 10 tahun ke bawah. Banyak yang boleh diperbaiki. Pengantin baru perlu belajar untuk dengar at least 1 minit semasa pasangan bercakap. Ulang perkataan yang terakhir ketika mendengar.

Kenapa suami/isteri menipu? cari punca kenapa suami menipu. sebab mungkin suami malas untuk menghadapi bebelan isteri. Fahami kesukaan suami/isteri. Apa nak respon isteri bising kalau suami keluar dengan orang lain. Senyap dan jangan tegakkan benang yang basah. Mengaku kesalahan sendiri. 

Antara emak dan suami? kalau emak memang tak boleh terima anak sudah berkahwin, isteri kene ikut cakap suami. Sayangi dan raikan emak. Kalau ada masalah rumahtangga jangan cerita dengan emak. Perempuan akan bertindak secara operasi dan lelaki secara matlamat.

Belajar untuk respon yang baik kepada suami/isteri. jadikan tabiat dan amalan untuk rumahtangga kita. 

ps - quick update... si Lopez n Cengeng masih lemah dan memerlukan pemerhatian secara eksklusif... kasihan mereka... kalian tolong doakan agar mereka berdua sihat seperti biasa.. Allah mendatangkan penyakit bersama penawarnya insya Allah..semoga Allah panjangkan umur mereka.. mungkin olahan aku hari ini tak sebaik selalu.. kerana mungkin ade ujian sedang melanda.. aihhh buat alasan?? heee.. adoii..

Thursday, September 5, 2013

Silent Readers

5 September 2013


Thinking so hard to remember whose birthday was it yesterday... rupanya one of my close friend bernama Puan Laile... pernah dicerita dulu kala di dalam blog dulu kala.. pertemuan dan perkenalan yang sebentar sahaja.. tapi penuh maknaa... hmmm penceria hari-hari semasa aku di Perangkaan dulu... untuk kamu Laile..

Walaupun kini kita jarang berkomunikasi sepertimana kita berhubung dahulu... awak tetap dalam ingatan dan tergolong dalam the best kawan sepanjang hidup saya... banyak nilai yang saya belajar dari awak dan terima kasih kerana sudi berkawan dengan orang yang tidak seperti kamu... huuuu doa saya tetap dengan sahabat sahabat yang dekat mahupun jauh.. moga kalian semua baik baik sahaja... :)

Sebenarnya... aku nak ucapkan terima kasih.. dalam diam-diam, sebenarnya blog aku ni ada pembacanya... namun tak pernah tinggalkan nota mahupun komen dalam entri-entri aku.. mungkin hanya sekali imbas dan tak membaca dengan teliti dan terperinci.. Tapi sebenarnya aku juga ingin mengucapkan terima kasih.

Hari-hari aku check stats tu.. tengok ada orang baca and bukak tak link perkongsian ilmu yang tak seberapa penulisan dan pengolahannya.. tapi tak pernah gagal untuk membuatkan aku senyum.. alhamdulillah..semoga penulisan yang tak seberapa ini dapat menjadi pencen kubur aku satu masa nanti... dan kalau benar aku di ambil dulu dari kalian pembaca.. mohon sangat dipanjangkan tulisan aku itu dan sedekahkanlah al fatihah padaku nanti yer..

aihh... apsal entri bunyi emosi sangat ni? tak de kaitan dengan harijadi pak su mahupun badminton tournament hari ini bukan...

Semoga rumah Hijau akan dinobatkan sebagai juara malam ini..semoga Allah bersama-sama kita hendaknya.. amin...

Until Then. Assalamualaikum