Thursday, October 24, 2013

Amanah

24 Oktober 2013


Semalam Allah beri aku kesempatan untuk singgah ke Masjid Jamek Kampung Danga untuk solat Magrib, dan ada extra habuan untuk aku sebab malam semalam ada majlis ilmu.. tingg... alhamdulillah... jom lah aku kongsikan apa yang aku dapat semalam :) untuk di jadikan refresher course untuk semua.


Ulasan dari Kitab Himpunan Hadis Modal Insan, Dr Zulkiflu Mohammad Al-Baqri, Terbitan Telaga Biru

Hadis 1 - Amanah

Peniaga yang benar dan amanah akan bersama para Nabi, Siddiqin dan golongan mati syahid
Al-Tirmizi dalam kitab As-sunan

Sokongan Hadis dari Ayat Quran:

1. Surah Al-Anfal, Ayat 27

A027
Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengkhianati (amanah) Allah dan RasulNya, dan (janganlah) kamu mengkhianati amanah-amanah kamu, sedang kamu mengetahui (salahnya).
(Al-Anfaal 8:27) | | English Translation | Tambah Nota | Bookmark Kalau di beri amanah, jangan khianati kerana akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Kena amanah kepada amalan yang diperintahkan oleh Allah. Apa sahaja yang Allah suruh kita kene amanah dalam melaksanakannya. Contoh yang diberikan ialah amanah Kaum Adam kepada Kaum Hawa, mereka di tugaskan untuk menjaga keselamatan wanita dan anak-anak, menjadi ketua keluarga yang baik dan bukan mendera dan mencederakan wanita dan kanak-kanak.

Sesiapa yang melanggar amanah akan dikenakan kifarah. dan ustaz ada mengingatkan kami supaya tidak mengadu domba dan merungut diatas ujian dan cubaan yang Allah berikan kepada kita. Ujian dan dugaan itu bersifat sementra dan kita kena percaya dengan hikmah yang berada di sebaliknya.

Dunia ini tidak dikawal oleh undang-undang,tetapi dikawal oleh hati yang amanah. Bagaimana untuk menjaga hati? Kena selalu bangun malam dan mengikhlaskan diri untuk beribadat kepada Allah tanpa orang mengetahuinya. amalan ini boleh meningkatkan iman dan apabila iman meningkat Allah akan kurniakan taqwa kepada kita Insyallah.

2. Surah An-Nisa, Ayat 58

A058
Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhanNya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat.
(An-Nisaa' 4:58) | | English Translation | Tambah Nota | Bookmark


Pemimpin hendaklah diingatkan kepada amanah yang telah diberikan untuk memimpin. Kesan tak amanah boleh dilihat kepada kehancuran keluarga, masyarakat dan negara. Pemimpin perlu menjadi contoh kepada orang lain. Amanah perlu dalam menjalankan ibadah, tanggungjawab pekerjaan, memimpun, menjaga harta pusaka ataupun menjaga hak orang lain (anak yatim, ibu tunggal golonggan yang tidak bernasib baik).

Allah menjanjikan kenikmatan negara yang makmur kalau kita sentiasa bersifat amanah.

3. Surah An-Nisa, Ayat 107

A107
Dan janganlah engkau berbahas untuk membela orang-orang yang mengkhianati diri mereka sendiri. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang selalu melakukan khianat, lagi sentiasa berdosa.
(An-Nisaa' 4:107) | | English Translation | Tambah Nota | Bookmark

Ayat ini melarang kita untuk berdebat sehingga menjatuhkan aib seseorang. Apa lagi untuk men'defend' orang yang memang khianat. Kita kene jaga aib keluarga, jiran-jiran dan rakan-rakan.

Banyak juga ilmu dan ulasan dari hadis yang pendek ni kan. Walau macamana pun diharap article ini bermanafaat dan kadang kita ni tak perasan yang kita ni tak amanah dalam melakukan sesuatu. Oleh sebab kita tak amanah ni kadang-kadang kita tak perasan yang hidup kita dah jadi miserable dan doa tidak dimakbulkan.

Salam Khamis semua,
Till Then,
Assalamualaikum

No comments: