Friday, December 13, 2013

Motivasi Pagi 13 Disember 2013

13 Disember 2013


Hari ni tergerak hati nak capture apa yan di dengar di radio pagi ni.. ringkas pesanannya tapi untuk rujukkan aku juga.. huuu permulaan cerita dan tajuknya ialah Orang yang Berjaya Suka Buat apa Yang Orang Tidak Berjaya Tidak Suka Buat... antaranya ialah:

  • Berpagi-pagian.. suka dan senang bangun pagi.. orang yang berjaya mudah bangun pagi dan tidak liat untuk melakukan kerja hariannya... memang ada pun dalam hadis nabi 
           “Ya Allah, berkahilah kepada umatku pada waktu paginya” (HR.Abu Daud)
  • Makan pagi... sesungguh siapa yang berjaya akan selalu makan pagi (sarapan/breakfast) sempat pulak ustaz berseloroh dengan menggunakan sebutan yang betul untuk fast bukan fest seperti yang kita selalu sebut tu.. salah sebutannya.. hihi yang penting pakar dietatik pun memang pernah mengatakan bahawa makan pagi adalah makan yang paling penting dan tidak boleh ditinggalkan.. selalu kita dengar camni.. 'Breakfast like a king, lunch like a monster and dinner like a slave" paham kan apa maksud tersiratnya... hihi
  • Orang yang Berjaya suka buat apa yang orang tidak berjaya suka buat seperti Solat 5 Waktu... kalau kita dah cukup solat 5 waktu tengok bila kita kerjakannya.. orang yang berjaya solat awal waktu.. kalau kita dah solat awal waktu.. tengok pula adakah kita berjemaah... kalau dah berjemaah.. tengoklah pulak..orang yang berjaya akan melakukan solat sunat sebelum dan selepas solat fardu... dan seterusnya orang yang berjaya akan berusaha bersungguh-sungguh untuk bangun malam...bukan bangun malam untuk pergi ke tandas, untuk tengok bola mahupun menukar lampin anak.. bangun malam untuk beribadat kepada Allah...
A piece of nasihat yang aku rasa penting dan masih segar dalam ingatan aku.. ok.. aku baru nak memulakan makan pagi ku ini.. bismillah...

Sudahkah kalian??

Till Then, Ampunkan saya kalau ada tersilap bicara..
Assalamualaikum...