Monday, February 10, 2014

Book Review - Imam Syafie, Pejuang Kebenaran : Abdul Latip Talib

10 Februari 2014


Nak buat slot baru yang mungkin bermanafaat atau sedang mencari buku untuk di baca. Details buku adalah seperti di bawah:

Tajuk : Imam Syafie, Pejuang Kebenaran
Penulis : Abdul Latip Talib
Penerbit : PTS Litera Utama Sdn Bhd
Harga : RM 14.00
Bil. M/s: 228

Harga buku ni murah sahaja.. tapi pengisian yang agak mantap. Pembacaan yang agak ringan untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Sebenarnya orang dewasa lagi perlu baca buku macam ni kalau baru nak mencari fakta tentang imam imam yang ada di dalam Islam ni, melainkan kalau kita ni dah memang belajar guna kitab mungkin pengisian buku ini tidak sesuai. Santai dan cara penulisan adalah dalam plot novel.
Diceratakan tentang Imam besar untuk orang Islam Malaysia khususnya sejak dari dalam perut ibunya. Ibunya bernama Ummu Habibah al-Uzduiyyah dan ayahandanya bernama Idris. Nama sebenar beliau adalah Muhammad bin Idris. Susun galur keluarga baginda ada bertaut dengan Nabi besar junjungan kita. Nabi Muhammad s.a.w. Di lahirkan pada 28 Rejab tahun 150 Hijrah. Tarikh beliau di lahirkan adalah sama dengan tarikh kematian Imam Besar Abu Hanifah kerana di seksa oleh Khalifah Abu Mansur kerena beliau tidak mahu memikul tanggungjawab sebagai Hakim. menurut buku ini, Khalifah Abu Mansur adalah seorang yang khalifah yang zalim dan Imam Abu Hanifah sanggup diseksa kerana tidak mahu menerima jawatan itu.

Lahirnya beliau ke dunia menyebabkan ibu dan ayahnya bermimpi agak ganjil,  sebutir bintang keluar dari perutnya lalu naik ke langit. Kemudian bintang itu pecah lalu bertaburan jatuh ke bumi. Ayahnya meninggal dunia kerana sakit ketika beliau masih kecil lagi. Nama sebenarnya beliau Muhammad telah di tukarkan ketika bertemu dengan seorang tua keturunan mereka. Dia mengatakan bahawa muka anak kecil itu mirip muka moyang mereka yang bernama Syafie. Oleh sebab itu, nama beliau di tukarkan kepada Syafie sejak bertemu seorang tua itu.

Kerana miskin Syafie bersama ibunya tidak mampu untuk pergi menuntut ilmu, Ibunya mengajar beliau ilmu agama dan Al-Quran, tenyata anak beliau sangat cerdas. Semuda umur sembilan (9) tahun beliau sudah boleh menghafaz Al-Quran seluruhnya. Setiap kali beliau ingin menimba ilmu dia meminta ibunya supaya mendoakan nya. Sangat taat Imam Syafie ini kepada ibunya.

Buku ini banyak menceritakan bagaimana dan dengan siapa Imam Syafie menuntut ilmu, kerana kecerdasan dan kebijaksaan beliau dalam mengeluarkan hujah, beliau sangat terkenal masa zaman beliau hidup. Terlalu panjang untuk ku ceritakan satu persatu. Apa pun setiap perjuangan memerlukan pengorbanan, dalam sibuk beliau menuntut ilmu dan menyebarkan ilmu, baginda kehilangan ibunda yang tersayang, tidak sempat untuk menyempurnakan jenazah ibunya, namun doanya sebagai bekalan.

Kene baca buku ini untuk mendapat fakta yang lebih padat dan jitu, untuk diri ku sendiri, aku kene cari bahan bacaan yang lebih serius untuk mengesahkan fakta yang tertulis di buku ini. Fun to read and please read as introduction. 

Till then, Assalamualaikum
No comments: