Friday, June 20, 2014

Bulatan Kecil yang Menggembirakan

20 Jun 2014


Perjumpaan minggu-minggu  yang lalu adalah giliran saya untuk memberi sedikit tazkirah di bulatan kecil. Subhanallah... tak dapat nak gambarkan perasaan tu... takut.. sudah tentu.. that will be my first time ever... hmmm  terfikir nak buat tajuk apa yer.. owhh this kind of preparation, teringat program Toast Master yang pernah saya hadir dulu, selalu buat  kecut perut dan practise banyak kali untuk pastikan my tongue doesn't slip.. hahha

Sejak bekecimpung dalam bulatan ni, perasaan tu terasa kelainannya. Ukhwah yang dibentuk dengan ikatan bulatan ni alhamdulillah semakin utuh... sungguh tak sangka Allah kabulkan juga niatku untuk berbulatan. Dari dulu lagi aku mengadu tiada bulatan gembira yang sedia ada di kawasan Johor Bahru. Bila ditulis di status fb ada tak kumpulan sejenis ini, tiada yang beri khabar gembira. Tapi ada sorang sahabat di pejabat telah cuba untuk mendapatkan details dan akhirnya kami ditemukan. Awal tahun 2013, aku telah diketemukan dengan team bulatan ni.. Allah.. rasa macam nak nagisAllah lorongkan aku ke jalan yang benar...

Pertemuan pertama, ramai sungguh yang berminat dan ingin tahu apakah pengisian, perjuangan dan cara mereka ini berkumpul.. tapi hari demi hari.. minggu demi minggu, kehadiran sangat menyepikan.. mungkin ada yang tidak kena selera dengan diri masing-masing...mungkin juga pendekatan naqibah dan kawan-kawan sekeliling ada mempengaruhi... tapi mungkin niat dan kelapangan yang Allah beri buat aku terus berbulatan..

Setelah beberapa bulan bersama bulatan, ilmu yang didapati semakin bertambah isinya.. dan dapat berbincang secara terbuka.. walau kadang ada yang tidak bersetuju.. tapi Allah beri kekuatan untuk tidak memecahbelahkan bulatan sedia ada.. aku berharap sangat keadaan ini berterusan dengan kuasa Allah..

Semoga ada lagi sahabah2 yang lain yang berminat dan teruskan bermujahadah dalam bulatan kecil yang menggembirakan ini.. semoga budaya bulatan ini akan diteruskan dalam future keluarga aku nanti insyaAllah dan separuh agama saya akan jadi naqib... Allahu.. seronoknya berangan... tak pe la kan.. it wont take any price to dream.. Dream on.. :)

Till Then, Assalamualaikum

Sunday, June 1, 2014

Back to The Nature

1 June 2014


During my visit to the ordinary place that we go everyday, I wondered how a man destroy all creatures in this world by going just to the loo... At first as muslim, we need water to clean us up after our 'business', after that we need tissue to wipe the excess of the water, later we need to use water again to flush the toilet, to keep it clean. Once we exit the door, we went to the sink and wash our hand, we use hand soap to make our hand clean and for sure we need a toilet paper/hand dryer to make our hand comfortable. Not forgotten the light that we use to make sure we can see clearly.

Doing business in the toilet alone, we have scarified a lot of natural resources, i feel bad every time I went to the toilet, I try to minimise the water usage for clean up and use 1 piece of tissue to dry the excess water, switch off  the light every time I exit the toilet. Can you imagine how many liter of water that you use daily,weekly, monthly and annually. Oh my, I hope that I use it wisely and will not be asked during hereafter.

I'm not talking about anything else, just doing the business in the small room, I'm not talking about taking a bath everyday, wash dishes, wash a car, etc. That only the water part, did you realise that you need a lot of energy to generate electric, to recharge the smart phones and gadget. Oh my, mankind is so cruel to the mother nature and satisfied only for his/her needs. I'm the one of them. I wish that I will not be asked hereafter. Oh Allah, please forgive me on every single creatures that had been scarifies for me...

That is the thought of the day.
Really hope that we are kind to the mother nature and pray and thankful to  Allah for being so useful to us.